Zonder is beter: we moeten echt stoppen met bewerkte foto’s online zetten
Geen onzuiverheden, dikke lippen, een enorm volle bos haar en een smaller neusje. Vaak gebruiken we weleens een gezichtsfilter op sociale media als we een foto posten en er net even wat beter uit willen zien.
Wat ooit begon als leuk en onschuldig, met bijvoorbeeld de puppyfilter met oortjes op Snapchat, is inmiddels een beetje uit de hand gelopen, toch?
Bewerkte foto’s
Voordat Snapchat onze telefoons overnam, hadden we nog amper van gezichtsfilters op sociale media gehoord. Gezichtsfilters vervormen je gezicht zo dat je er op je ‘mooist’ uitziet. Natuurlijk, het ‘mooist’ volgens de beauty normen van 2023.
Met de filters van nu ziet je gezicht er heel anders uit: een strakkere kaaklijn, vollere lippen of een smalle neus. Erg knap dat dit met de technieken van tegenwoordig mogelijk is, maar slecht voor je zelfbeeld is het zeker. Want ja, hoe vaak probeer je niet een filter om daarna teleurgesteld te zijn dat je er niet echt zo uitziet?
Van gezichtsfilters naar facetune
Gezichtsfilters maken je gezicht vaak een tikkeltje anders, maar het echte probleem zit ’m in de velen facetune-programma’s. De techniek van die apps is inmiddels zo goed dat je je gezicht kan veranderen zonder dat iemand überhaupt ziet dat het gaat om een bewerkte foto. Daarbij kan je ook je body curves weghalen of toevoegen als je dat wilt.
Echt vs. nep
Via Instagramposts laten influencer Rianne Meijer en WIDM-deelneemster Marije Knevel het effect van de filters zien. Allebei delen ze een onbewerkte foto van zichzelf met daarnaast een flink bewerkte foto met een beter kapsel en een zuivere huid waar je u tegen zegt. En het enge is dat die gefacetunede foto niet van ‘echt’ te onderscheiden is.
De tekst gaat verder onder de Instagramposts.
Perfectie bestaat niet
Met de posts pleiten ze dan ook voor het feit dat we niet alles wat we online zien serieus moeten nemen. Social media zijn vaak nep. Negen van de tien keer is wat we zien niet de realiteit. Dus wanneer je je (onzeker) afvraagt waarom jouw gezicht er niet zo ‘perfect’ uitziet als die van de mensen online, wees er dan bewust van dat zij er ook niet zo ‘perfect’ uitzien in het echt. Niemand is perfect. Iedereen is mooi en uniek op z’n eigen manier.
Bron: Elle