PREMIUM
Worstel je met negatieve gevoelens? 6 tips van psycholoog Vera Kansen
Depressie. Het is de meest voorkomende psychische aandoening in Nederland. Maar hoe herken je het, wat is het precies, wie is er vatbaar voor? En: hoe ga je ermee om?
Psycholoog Vera Kansen zet zes tips voor je op een rijtje
1. Onderzoek waar de depressieve gevoelens vandaan komen
Wanneer zijn ze begonnen, welke gedachten spelen mee en in welke situaties? Het kan heel moeilijk zijn om dat zelf te onderzoeken, daarom kan het fijn zijn om naar een huisarts of psycholoog te gaan. Of spreek tegen mensen in je omgeving uit dat het niet goed met je gaat. Vraag aan een vriend(in): kun je ervoor zorgen dat we elke week een rondje gaan lopen? Zeg dat je geen oplossingen nodig hebt, maar een luisterend oor.
2. Ritme aanhouden is heel belangrijk:
op tijd naar bed, op tijd opstaan, probeer voldoende te slapen en te bewegen. Als dat niet lukt, kan je huisarts daarbij helpen.
3. Spreek juist wél met die vriend of vriendin af
Als je dat niet doet, versterk je de depressieve klachten. Als je depressief bent, voelen dingen ook minder leuk, maar dingen ondernemen helpt.
4. Het kan helpen om te luisteren naar mensen die open zijn over hun mentale gezondheid
Presentator en ervaringsdeskundige Sophie Ousri heeft bijvoorbeeld een docu-serie gemaakt: HELP!
Ook De Podcast Psycholoog is een aanrader en in de podcast Tussen dertig en doodgaan gaat het ook veel over mentale problematiek.
5. Weet dat je ook verdrietig mag zijn
Je mág emoties voelen en het leven mag ook tegenzitten. Dat maakt je niet waardeloos.
6. Houd een dagboek bij
Schrijf op wat je vandaag hebt gedaan en hoe je je voelt en focus op wat wel goed is gegaan. Het is menselijk om te focussen op wat niet is gelukt, maar geef jezelf complimenten voor dingen die wél zijn gelukt. Je hebt de afwas gedaan, de planten water gegeven en misschien heb je geen rondje gelopen maar wel je bed opgemaakt.