vreemdgaan Beeld Getty Images
vreemdgaanBeeld Getty Images

Vier vrouwen over vreemdgaan: ‘Ik was kotsmisselijk, verdrietig en voelde me verraden’

En we leven nog lang en gelukkig. Tja, de praktijk is weerbarstiger. Bijna een kwart van de Nederlanders zegt te zijn bedrogen door hun huidige partner of vermoedt dat. En dan? Kun je met elkaar verder na vreemdgaan? Vier vrouwen vertellen.

Carola (30): ‘Ik ging steeds meer twijfelen aan mijn intuïtie en mezelf’

“Vanaf het begin waren er af en toe momenten waarop ik dacht: wat doet hij vreemd. Soms was hij uren onbereikbaar en ‘offline’. Maar mijn vriend en ik hadden een goed seksleven en hij was stapelgek op me, dus zocht ik het niet in de hoek van andere vrouwen. Ondertussen ontdekte ik steeds meer leugentjes, maar het erge was dat hij het zo wist te draaien dat ík ging twijfelen aan mijn intuïtie en aan mezelf.

Toch raakte ik uiteindelijk steeds meer overtuigd van mijn eigen gevoel en heb ik de relatie beëindigd. Niet lang daarna kwam ik erachter dat hij al maanden iets had met een ander. Ik voelde me vies en vooral ook erg dom. Daarna heeft hij nooit meer een voet bij mij over de drempel gezet. Hij wilde wel, maar hij was niet meer welkom.”

Samira (23): ‘Ik was woedend, maar wist ook: ik wil hem niet kwijt’

“Ik was een weekend bij een vriendin in Parijs geweest. Toen ik thuiskwam, had mijn vriend het bed verschoond, iets wat hij nooit deed. Hij had ’m goed geraakt bij het stappen en was daarna niet gaan douchen, waardoor de lakens volgens hem naar zweet stonken. Ik geloofde hem, totdat ik tijdens het stofzuigen een lange blonde haar bij ons bed zag liggen. Mijn haren zijn halflang en donkerbruin, die van mijn vriend kort en zwart.

Het was bijna alsof hij opgelucht was, zo snel biechtte hij zijn verhaal op: ja, hij was vreemdgegaan, in ons bed, hij was dronken geweest, het had niks te betekenen. Ik was verbijsterd, woedend en dat ben ik ruim twee maanden gebleven. Maar ik wist ook: ik wil hem niet kwijt. Dat is inmiddels een half jaar geleden. We hebben heel veel gepraat en helemaal vergeven heb ik hem nog niet, maar ik gooi het hem ook niet meer de hele tijd voor de voeten.”

Jolanda (35): ‘Tegen beter weten in ben ik met de relatie doorgegaan’

“Ik was 33 weken zwanger van mijn jongste dochter en leefde zo in mijn eigen bubbel dat ik niet doorhad dat er iets speelde. Maar toen we een avond uitgingen, kwam het hoge woord er ineens uit: mijn vriendin ging al een tijdje met de buurman. Hij was de echtgenoot van het stel waar we al een paar maanden gezellig mee optrokken.

Het was niet de eerste keer, na de geboorte van ons oudste kind had ze me ook al zoiets geflikt. Ik was kotsmisselijk, verdrietig en voelde me verraden. De eerste keer wilde ik niet stoppen, omdat we een jong gezin hadden. Naar de buitenwereld toe voelde het ook als falen, dus tegen beter weten in ben ik met de relatie doorgegaan. Maar ik had zo vaak het idee dat ik dingen niet goed deed, alles kostte zo veel moeite. Ik dacht: ik verdien beter. Dus ik ben alles gaan regelen om het netjes af te sluiten. Zeker voor de kinderen vond ik dat belangrijk. Inmiddels zijn we een jaar verder en ben ik heel blij dat ik deze stap heb gezet.”

Elif (26): ‘Hij mocht terugkomen op één voorwaarde’

“Mijn vriend vertelde het out of the blue, tijdens het avondeten. Ik weet het nog precies: we aten bloemkool, een vegaburger en gebakken aardappels. Hij was verliefd op een ander en ging bij me weg. Voor haar. Ik was stomverbaasd en heb hem huilend helpen inpakken, ondertussen smekend of hij toch niet wilde blijven. Boos was ik toen nog niet, dat kwam pas later. Op hem, op haar, op de hele wereld. Het duurde één week, toen belde hij me.

Hij miste me, met die ander werkte het niet, mocht hij terugkomen? Ik wilde heel graag hard to get spelen, om hem een lesje te leren. Dat hield ik twee dagen vol, daarna heb ik gezegd dat hij naar huis mocht komen onder één voorwaarde: dat we in relatietherapie gingen. Daar hebben we heel veel geleerd, over onze relatie en onszelf, maar vooral over hoe we het samen anders en beter kunnen aanpakken, want er bleek toch wel het een en ander scheef te zitten. We zijn er in die zin eigenlijk sterker uitgekomen, al had ik deze hele episode ook heel goed kunnen missen.”

De rest van het verhaal lees je in Flair 03-2023. Meer van dit soort verhalen lees je wekelijks in Flair.

Fleur BaxmeierGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden