timemanagement Beeld Getty Images
timemanagementBeeld Getty Images

PREMIUM

Vier vrouwen over timemanagement: ‘Toen ik zwanger werd, ging de knop echt om’

Druk, druk, druk – we roepen het tegenwoordig te pas en te onpas. Meestal betekent het: té druk. Hoe komt dat en hoe krijg je de controle over je eigen tijd terug? Geen overbodige vraag in deze extra drukke decembermaand. Vier vrouwen vertellen hoe zij aan timemanagement doen.

Soraya (35) is ondernemer

“Ik was zo gewend aan ‘aan’ staan, dat ik me schuldig voelde als ik niet werkte – ik wilde toch promotie? Ik ben heel ambitieus, wilde altijd meer. Ik wilde niet toegeven dat ik te druk was. Maar ik kwam erachter dat ik beter zou presteren als ik meer vrije tijd zou hebben en vaker op vakantie zou gaan.

Toen ik in Griekenland was, zei een vriend: ‘Moet je naar een vergadering of zo? Je bent zo gespannen!’ Ik merkte dat ik nog steeds heel erg druk was in mijn hoofd en realiseerde me dat het anders moest. Wat ik deed, was simpel: voor mijn vertrek schreef ik alle taken op die ik bij terugkomst moest doen. Zo hoefde ik er tijdens de vakantie niet aan te denken en daarna kon ik meteen beginnen.”

Wendy (37) is marketingstrateeg en beïnvloedingspsycholoog

“Na mijn studie communicatie ging ik 36 uur in de week aan de slag bij een reclamebureau. Daarnaast begon ik met mijn vriend een eigen bedrijf. Dat begon klein, maar groeide in tien jaar uit tot een succesvol bedrijf met 180 man personeel. Ik deed volle bak mee aan de ratrace, was altijd knetterdruk. Ondertussen werd ik ook nog twee keer moeder.

Elk jaar had ik een moment dat ik dacht: nu trek ik het niet meer, maar dat moment kwam steeds eerder in het jaar. Tot het moment dat mijn vriend en ik tegen elkaar zeiden: hoe leuk is dit nog? Een paar maanden later verkochten we het bedrijf. 2019 was het jaar waarin we alles aan de wilgen hingen. Mijn motto was: nooit meer stress. Ik volgde een opleiding, keek Netflix en wandelde heel veel. Nu werk ik parttime als projectleider en run ik ernaast een eigen bedrijf, zonder personeel.”

Stephanie (35) is interim-secretaresse en timemanagement-coach

Stephanie (35) is interim-secretaresse en timemanagement-coach “Net als ieder mens heb ik periodes dat ik denk: dit is te druk, dit is niet de bedoeling. Ik heb dan het gevoel dat mijn agenda controle heeft over mij. Op mijn zeventiende begon ik als secretaresse en vanaf toen ben ik me gaan verdiepen in timemanagement.

Als ik nu zo’n te drukke periode heb, kan ik de controle snel terugpakken door te beseffen dat ik zelf bepaal wat er op mijn bordje komt. Regelmatig check ik bij mezelf: focus ik nog steeds op mijn doel of laat ik me leiden door anderen? Laatst had ik als secretaresse een klus aangenomen voor 32 uur in de week, maar het werk bleek veel meer tijd te kosten. Daardoor had ik geen tijd meer voor mijn eigen bedrijf. In overleg met mijn opdrachtgever mag ik nu gedurende de week een stuk flexibeler met mijn uren omgaan.”

Naomi (36) is freelance tekstschrijver, ondernemer en eigenaar van de LUNA-familieplanner

“Mensen voelen zich snel schuldig als ze ‘nee’ zeggen tegen iets, maar met die ‘nee’, zeg je ‘ja’ tegen iets anders. Als ik ‘nee’ zeg tegen een extra werktaak, kan dat zijn omdat ik het werk dat er al ligt goed wil doen. Voordat ik moeder werd, zei ik op alles ‘ja’. Ik vond dat ik geen excuus had om niet toe te zeggen. Als iemand op m’n werk vroeg of ik iets extra’s kon doen, dacht ik: waarom niet? Hetzelfde gold voor afspreken met vriendinnen, ik heb een groot sociaal netwerk.

Dat veranderde toen ik mijn partner ontmoette, en toen ik zwanger werd ging de knop echt om. Ik moest mijn leven wel aanpassen, had soms ook tijd nodig om op te laden. Nu deel ik mijn tijd beter in. Als het een drukke week is, zorg ik ervoor dat ik een rustig weekend heb. Als ik een rustige week heb, plan ik mijn weekend weer wat voller. Ik voel me veel rustiger, minder gehaast.”

Meer van dit soort verhalen lees je wekelijks in Flair.

Milou DeelenGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden