paniekaanvallen Beeld Getty Images
paniekaanvallenBeeld Getty Images

PREMIUM

Vier vrouwen over paniekaanvallen: ‘Ik dacht dat ik doodging’

Je begint over je hele lichaam te zweten, krijgt niet genoeg lucht, wordt misselijk, denkt dat je gaat flauwvallen, begint te hyperventileren... Het zijn signalen van een paniekaanval, iets wat veel jonge vrouwen een keer of zelfs regelmatig meemaken. Vier vrouwen delen hun ervaringen.

Esther (34)

“Ik heb sinds het overlijden van mijn vader last van paniekaanvallen. Eerst dacht ik nog: het gaat wel over, maar het werd juist erger. Ik heb een paar jaar geleefd met intense paniekaanvallen, die op de ongemakkelijkste momenten kwamen opzetten. Soms wist ik totaal niet meer wat ik moest doen, waardoor ik me steeds meer ging afzonderen; gordijnen dicht, dagenlang huilend op bed.

Je voelt je zo dom en niemand komt je helpen. Mijn huisarts verzekerde me keer op keer dat ik niet doodging, maar dat het een combinatie was van angst, depressie en paniekaanvallen. Uiteindelijk verwees ze me door naar therapie, maar daar was helaas een lange wachtlijst voor. Inmiddels zit ik in een traject van cognitieve gedrags- en systeemtherapie en gaat het gelukkig eindelijk een beetje beter.”

Jeanette (31)

“Ik stond pannenkoeken te bakken voor ons gezin toen mijn hart ineens heel erg tekeerging. Het voelde alsof ik geen controle meer had over mijn hartslag, ademhaling en lichaam. De druk op mijn borst was zo groot dat ik niet meer kon zitten. Het enige wat nog lukte, was op mijn buik liggen op bed met mijn vuisten onder mijn borstgebied. Met mijn hoofd diep in mijn kussen deed ik heel erg mijn best om hier weer uit te komen.

Daarna kwam het vaker voor, maar ik durfde er niet over te praten. Ik voelde me in die tijd erg onzeker en niet goed genoeg. Pas na drie jaar ben ik begonnen om mezelf en mijn klachten serieus te nemen, waardoor een aanval nu veel minder heftig en minder vaak voorkomt. Paniekaanvallen zijn signalen: je lichaam wil je iets vertellen. Blijf er niet te lang alleen mee rondlopen, maar zoek hulp van iemand die je begrijpt en ervaring heeft met paniek.”

Sanne (27)

“Het gebeurde voor het eerst in Dubai, op de Burj Khalifa, het hoogste gebouw van de wereld. De lift bleef hangen op de weg omhoog en de lichten vielen uit. Toen we eenmaal boven waren, kreeg ik het benauwd. Mijn hart ging sneller kloppen, mijn ademhaling versnelde, ik werd duizelig en misselijk. Ik wilde zo snel mogelijk naar beneden, naar buiten.

Daarna kreeg ik vaker een aanval. In het begin zat er steeds een paar maanden tussen. Het gebeurde tijdens een rondleiding in een donkere wijnkelder, tijdens een druk concert, op een gegeven moment zelfs in de bioscoop, in het openbaar vervoer en in restaurants. Heel vervelend. Ik ging dat soort plekken mijden. Het werd steeds erger en uiteindelijk, een jaar nadat mijn oudste dochter werd geboren, kreeg ik een burn-out. Ik was mezelf compleet aan het voorbijrennen en moest op de handrem. Met een psycholoog heb ik EMDR-therapie gedaan, waar ik eerlijk gezegd weinig vertrouwen in had. Maar het werkte echt.”

Vier vrouwen over timemanagement

‘Toen ik zwanger werd, ging de knop echt om’

Irene (30)

“Ik kreeg vijf jaar geleden mijn eerste paniekaanval. Een joekel. Op dat moment wist ik absoluut niet wat er met me gebeurde; ik dacht dat ik doodging. In de jaren daarna volgden er vele, maar uiteindelijk heb ik bij een haptonoom stap voor stap geleerd om te voelen. Daardoor heb ik grip gekregen op mijn leven en mijn lijf.

Vorig jaar maakte ik mee dat een andere vrouw in een paniekaanval zat. Hoewel ik haar niet goed kende, zag ik meteen wat er speelde en kon ik haar direct helpen. Ik voelde me bijna een soort leeuwin, zo krachtig en zeker van mezelf was ik, omdat ik haar heel duidelijke aanwijzingen kon geven. Ik ben normaal gesproken vrij zacht van aard, maar op het moment dat ik bij haar die paniekaanval herkende, werd ik heel duidelijk en streng. Ze luisterde naar me, ook al kende ze me niet echt. En het hielp. Ze vond haar kalmte weer terug.”

De rest van het verhaal lees je in Flair 2-2023. Meer van dit soort verhalen lees je wekelijks in Flair.

Fleur BaxmeierGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden