verdergaan na vreemdgaan Beeld Getty Images
verdergaan na vreemdgaanBeeld Getty Images

Verdergaan na vreemdgaan: leven we nog lang en gelukkig?

En we leven nog lang en gelukkig. Tja, de praktijk is weerbarstiger. Bijna een kwart van de Nederlanders zegt te zijn bedrogen door hun huidige partner of vermoedt dat. En dan? Kun je met elkaar verder na vreemdgaan?

Vreemdgaan hoort niet, maar gebeurt toch. En vaak ook. Uit onderzoek van Psychologie Magazine blijkt dat bijna de helft van de Nederlanders ooit in z’n leven is bedrogen door een partner. Bij een kwart heeft de huidige liefde een scheve schaats gereden of is er een vermoeden dat dit is gebeurd. Tel je alles bij elkaar op, dan is slechts één op de twee Nederlanders full force trouw in een relatie. De vraag die rijst is: en dan? Je partner is vreemdgegaan, wat nu? Is dat iets wat je nog kunt lijmen? Kun je iemand die je heeft bedrogen vergeven? En stel dat je daarin slaagt, hoe zorg je er dan voor dat je de ander weer vertrouwt?

Om te weten of je samen verder kunt na vreemdgaan, moeten we volgens relatietherapeut Jean-Pierre van de Ven eerst kijken wat we eigenlijk onder vreemdgaan verstaan. De Dikke van Dale houdt het op ‘seks hebben met een ander dan de vaste partner’. Maar daar ga je al, want vallen sexting, aftrekken of tongzoenen daar ook onder? “Voor de een is vreemdgaan een kus op de mond, voor de ander is dat penetratie,” zegt Van de Ven, schrijver van boeken als Het moet helemaal anders en Geluk in de liefde. “Waar de grens ligt, is voor iedereen anders, maar de essentie is dat je het vertrouwen verbreekt, omdat je dingen doet die je de ander niet vertelt.”

Als we horen dat de partner van een vriendin of collega is vreemdgegaan, is het makkelijk om te roepen dat jij het in zo’n situatie wel zou weten. “Je hoort vaak: als mij dit zou overkomen, kan mijn partner meteen oprotten,” zegt relatietherapeut en seksuoloog Carolien Roodvoets, bekend van boeken als De duivelsdriehoek en De aantrekkingskracht van foute mannen. “Maar als puntje bij paaltje komt, willen vrouwen toch vaak doorgaan. Omdat ze van iemand houden, omdat er kinderen zijn, omdat er financiële belangen meespelen, omdat ze niet alleen kunnen zijn. Maar het voornaamste argument is liefde.”

Uit elkaar gespat

Of de liefde groot genoeg is om vreemdgaan te overwinnen, hangt volgens Roodvoets af van een aantal factoren. “Hoe het is ontdekt, bijvoorbeeld. Het verschilt nogal of je iemand in je eigen bed poedelnaakt hebt betrapt tijdens de daad of dat je partner het hele verhaal uit zichzelf heeft opgebiecht nadat jij per ongeluk een appje met iets te veel hartjes voorbij zag komen. Hoe erg is erover gelogen en kun jij daar als partner mee leven? Maar het gaat er ook om hoe iemand zich nu opstelt: is er sprake van oprechte spijt of wordt de schuld afgeschoven op factoren die buiten jullie relatie liggen?”

Als stellen bij Jean-Pierre van de Ven komen, is de rolverdeling na vreemdgaan meestal hetzelfde: de een is heel erg gekwetst en jaloers, de ander is allang een bladzijde verder. “Dat was zo tijdens het vreemdgaan, want toen wist de een iets wat de bedrogen partij niet wist,” legt Van de Ven uit. “En dat is in mijn praktijkruimte nog steeds zo, omdat degene die heeft bedrogen zegt: ‘Ik ga dit nooit meer doen en bewijzen dat ik trouw ben,’ terwijl de bedrogen partij nog moet wennen aan het idee: fuck, hij of zij is vreemdgegaan, wat betekent dit? Hoe voel ik me hierbij? Wil ik nog wel verder en zo ja, hoe dan?”

De hele droom van ‘we leven nog lang en gelukkig’ is uit elkaar gespat. “Het kost tijd om dat een plek te geven, maar het kán wel. Daarbij is het van belang dat je de relatie allebei wilt voortzetten of in elk geval wilt overwegen om samen door te gaan. Maar alleen de intentie hebben is niet genoeg, er zal ook iets moeten veranderen. Soms zit er bijvoorbeeld iets scheef in de relatie zelf, in hoe er wordt gecommuniceerd of hoe stellen met elkaar omgaan. Soms ligt het probleem bij een van de twee, bijvoorbeeld omdat degene die vreemdgaat seks-verslaafd is of kampt met een ander probleem dat hij of zij probeert op te lossen door vreemd te gaan.”

Gebrek aan lichamelijk contact?

Met déze 7 tips ga jij huidhonger te lijf

Let’s talk

Uit onderzoek door de Universiteit van Tennessee uit 2017 blijken dit de twee belangrijkste redenen zijn om vreemd te gaan, met op één een gebrek aan liefde, positieve aandacht en intimiteit en op twee een behoefte aan meer seksuele partners. Andere redenen die door vreemdgangers vaak worden genoemd, zijn het boosten van het zelfvertrouwen en spanning en sensatie, een welkome ontsnapping aan de dagelijkse sleur. Het kan ook zijn dat er helemaal niet zo veel aan de hand is, maar dat het gaat om een eenmalige misser die niks te betekenen had. Dan gaat het vooral over het herstellen van het vertrouwen. Maar voor alle situaties geldt: hoe ga je verder?

“Wat je moet doen om als stel over vreemdgaan heen te komen, ongeacht wat de reden ervoor was, is praten,” zegt Roodvoets. “Dat begint ermee dat je partner verdraagt dat jij wantrouwig en boos bent. Soms hoor ik iemand na twee weken zeggen: ‘Ja, nu weet ik wel dat ik een fout heb gemaakt, ik wil het er niet meer over hebben.’ Dan is het zogenaamd genoeg geweest, maar dat is het natuurlijk nog lang niet. Er moet elke keer ruimte zijn voor jouw frustratie en onbegrip: ook om vier uur ’s nachts, ook als je partner vroeg op moet, ook als jullie op een familiefeest zijn. Anders gaat de woede ondergronds en dan word je depressief en akelig.”

Praten betekent ook dat jullie het over de relatie moeten hebben. En dan niet alleen: wat heeft het vreemdgaan met de relatie gedaan, maar ook: hoe zag de relatie er hiervoor uit? Roodvoets: “Heeft het vreemdgaan met jullie relatie te maken of gaat het om een individueel probleem? Was de ander ontevreden, speelde er nog iets anders? Dat zijn vragen die jullie naar de kern brengen, namelijk: waarom is de ander vreemdgegaan? Als je daar open met elkaar over kunt praten, maak je daarmee de weg vrij voor een gezamenlijke toekomst. Vreemdgaan hoeft niet het einde te zijn, maar je moet er wel samen aan willen werken.”

Fleur BaxmeierGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden