Minimal Monday Beeld Getty Images
Minimal MondayBeeld Getty Images

Trend alert: Bare Minimum Monday gaat viral op TikTok en dít is waarom

Een nieuwe dag, een nieuwe trend. Misschien ben je bekend met het fenomeen ‘Quiet Quitting’, maar inmiddels is er een nieuwe variant geboren. Op TikTok wordt de term Bare Minimum Monday omarmd en komen er allerlei filmpjes voorbij.

Ook zo'n hekel aan dat Maandag-gevoel? We got you, sis.

Sunday Scaries uitgelegd

Bare Minimum Monday en Quiet Quitting liggen heel dicht bij elkaar, maar Bare Minimum Monday is nét effe anders. TikTokker Marisa Jo Mayes uploadde verschillende korte filmpjes waarin ze uitlegt hoe ze met het gevoel omgaat dat gepaard gaan met het voorbereiden op een nieuwe werkweek. Deze ‘angst’ wordt heel toepasselijk de Sunday Scaries genoemd.

Op zondagmiddag- of avond ben je vaak alleen maar bezig met alles wat de komende week gebeurt op werkgebied. Hierdoor kan je stress, spanning en angst ervaren, waardoor je eigenlijk niet kan genieten van je vrije zondag. Wie hier flink last van heeft, heeft volgens Marisa veel baat bij een Bare Minimum Monday.

De tekst gaat verder onder de TikTok.

Dít is hoe lang je productief bent tijdens een 8-urige werkdag

En het is minder dan je denkt

Bare Minimum Monday tactiek

Goed, hoe ziet zo'n Bare Minimum Monday eruit en hoe kunnen wij deze methodiek toepassen? Voor Business Insider schreef de TikTokker een essay waarin ze uitlegt hoe zo'n dag eruitziet.

“Ik heb geen meetings die dag en ik doe het rustig aan de eerste twee uur. Ik ga even lezen of journalen en ik doe wat kleine klusjes in huis. Gewoon even twee uur zonder technologie. Ik check mijn mails niet en ik doe de dingen die voor mij goed voelen om de dag mee te beginnen”, schrijft ze.

“Zo rond 10 uur ‘s ochtends ben ik creatief bezig. Ik film content of ik ontwerp visuele elementen voor mijn merk. Het is werkgerelateerd, maar ik zorg ervoor dat het creatieve taken zijn die ik leuk vind.”

Hulp voor de loonslaaf

De gewone sterveling met een kantoorbaan heeft helaas deze luxe niet. Marisa is zich daarvan bewust. Ze zegt: “Ik begrijp dat Bare Minimum Monday niet haalbaar is voor iedereen. Ik heb mijn eigen onderneming, ik heb geen kinderen en ik werk vanuit huis. Maar voor degene die het willen uitproberen: let goed op de taken waarbij je te veel druk op jezelf legt. Kijk ook naar onrealistische verwachtingen die je zelf schept. Als je weet dat je ergens geen tijd voor hebt, zet je het niet op je to-do lijst.”

Daarnaast noemt Marisa Bare Minimum Monday geen ‘hack’. Hoewel ze productiever is dankzij deze methode, was productiviteit niet het streven. Het is gewoon een manier om rustig de week te beginnen en jezelf voorop te stellen. Hierbij is zelfcompassie het sleutelwoord. Show yourself a little bit of love, dus.

Bare Minimum Monday op kantoor

Of je nou wil of niet, de e-mails moeten in de meeste gevallen gewoon gelezen worden. Twee uur lang geen technologie gebruiken is een beetje lastig als je een kantoorbaan hebt. Tenzij de baas en collega's bereid zijn om te communiceren via postduiven. Toch is Bare Minimum Monday iets om op jouw eigen manier uit te proberen.

Picture this: neem niet té veel hooi op je vork op de maandag en kijk bijvoorbeeld of het mogelijk is om meetings te verzetten als je daarvoor de ruimte hebt. Door regelmatig een korte pauze te nemen, of af en toe een stukje te gaan wandelen, kan je je ook beter concentreren op je werk. Het onderhouden van de balans tussen werk en privé is soms ietwat lastig, maar door prioriteiten te stellen, maak je het jezelf een stuk makkelijker.

Bare Minimum Monday is niet ieders pakkie an, maar proberen kan nooit kwaad. Right?

Bron: Business Insider, Forbes

Charisse StoffelsGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden