Balans Beeld GettyImages
BalansBeeld GettyImages

Perfecte prio: zó houd je balans tussen werk en privé

Een carrière, een goede partner en misschien wel moeder zijn, een leuk sociaal leven en ergens tussendoor ook nog sporten en ontspannen: ehh... hoeveel uren zitten er in een dag? De hoogste tijd om prioriteiten te stellen en te kiezen wat je écht gelukkig maakt.

‘Ik moet rennen, springen, vliegen, duiken, vallen, opstaan en weer doorgaan. Opzij, opzij, opzij, want ik ben haast te laat, ik heb maar een paar minuten tijd. Ik heb ongelofelijke haast.’ De tekst van een van de bekendste liedjes van Herman van Veen vat het ritme van onze huidige maatschappij behoorlijk treffend samen.

Hoe vaak, als we iemand vragen hoe het gaat, is het antwoord niet ‘goed, maar druk!’. Dat we het razend druk hebben, is meer norm dan uitzondering. Als je het leuk vindt om zo druk te zijn, is daar uiteraard niets mis mee. Maar vaak levert de drukte ook een behoorlijke lading stress op. En soms kom je gewoon echt uren en handen tekort: wat doe je dan? Dan moet je keuzes gaan maken. Afwegen wat voor jou belangrijk is.

De lat ligt hoog

“Het is voor steeds meer mensen een issue om de balans tussen werk en privé juist te houden,” zegt ook psycholoog, coach en trainer Gerda Bos. “De lat ligt enorm hoog in onze maatschappij. Op alle fronten. We leggen elkaar en onszelf van alles op.

Gestimuleerd door ideaalplaatjes op social media, of door ouders die maar alles uit de kast blijven trekken om hun kinderen succesvol te maken. Waarschijnlijk hebben nog nooit zo veel kinderen bijles of examentrainingen gekregen als nu. We moeten steeds harder en meer werken om de hypotheek van ons huis en onze boodschappen nog te kunnen betalen.

Daarnaast is ook het aantal prikkels waaraan we blootgesteld worden enorm toegenomen in deze tijd. Denk aan mobieltjes, social media, lichtreclames, steeds verder uitdijende steden, files. En de communicatie op het werk verloopt niet meer alleen via vergaderingen of de telefoon, nee: ook nog eens via apps, mail en de chat. Het is vrijwel onmogelijk om je voor langere tijd te concentreren op taken.

We zijn voortdurend aan het multitasken en dat vraagt veel energie van ons brein omdat we steeds aan het schakelen zijn.” Om daar nog aan toe te voegen: “Ons brein schijnt in deze tijd ongeveer evenveel prikkels te verwerken in één dag waar we in de middeleeuwen ons hele leven over deden, haha. Dus nee, het valt allesbehalve mee om de balans te behouden.”

Wat daar ook nog een bijdrage aan heeft geleverd: corona. Daardoor zijn we massaal gaan thuiswerken, en dat heeft de grens tussen werk en privé enorm laten vervagen. Waar je je werk voorheen achterliet op kantoor, ligt het nu gewoon – letterlijk – in je huiskamer.

Money, money, money

42 slimme bespaartips

Gerda: “Thuis heeft ineens een dubbele functie gekregen: het is niet meer alleen je plek om te ontspannen, maar ook je kantoor geworden. En omdat veel mensen ook nog eens op hun eigen voorkeurstijden werken, kunnen er op de gekste tijdstippen mails en berichten binnenkomen.

Voor gedreven mensen die graag snel reageren, is het dus heel belangrijk om – met zichzelf maar ook met collega’s – duidelijke werktijden af te spreken.

Dit kun je bijvoorbeeld doen via een out of office of handtekening in je mail: na zes uur beantwoord ik geen mails meer en ook niet op woensdagen, want dan ben ik vrij.”

De rest van dit dossier lees je in Flair 11-2023. Meer van dit soort verhalen lees je wekelijks in Flair.

Yvette BaxGettyImages

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden