passie Beeld Getty Images
passieBeeld Getty Images

PREMIUM

Op zoek naar je passie: do‘s and dont‘s van ervaringsdeskundigen

Mensen die fluitend naar hun werk gaan en daar vol passie honderduit over vertellen: ze zijn een tikkie irritant én benijdenswaardig. Zij doen tenminste wat ze écht leuk vinden. Dat kun jij ook, als je weet waar je passie ligt. Zo kom je erachter.

Ik wil iets anders, maar wat?

Zes tips van ervaringsdeskundigen Wesley de Blij en Virginia van Dijk waarmee je direct aan de slag kunt. Allebei switchten ze van beroep. Na zes jaar trouwe dienst als commando in het leger koos Wesley naar eigen zeggen voor het grote geld: hij ging als persoonsbeveiliger aan de slag. Virginia werkte tien jaar als consultant bij een bank, kwam thuis te zitten met een burn-out en maakte een carrièreswitch.

  1. Dromen zijn geen bedrog
    Wesley: “Kijk niet altijd naar beschikbare functies. Verbreed je horizon en bedenk hoe jóúw droombaan eruitziet. Misschien bestaat die nog niet eens. Of misschien overweeg je een carrièreswitch in Nederland, terwijl je eigenlijk een strandtent op Ibiza zou willen openen. Zo’n vacature vind je niet op een site.”
  2. Niet alle waar is naar z‘n geld
    Virginia: “Weet je nog niet wat je wél wilt, maar voel je aan alles dat je níét meer wilt wat je nu doet? Creëer rust en ruimte, zodat je alleen kunt zijn met je gedachten om zo dichter bij je gevoel te komen. Stel jezelf dan de vraag: wat zou ik doen als geld geen issue was? Het antwoord vertelt je meer over waar je passie écht ligt.”
  3. Zoek het zelf uit
    Wesley: “We zijn vaak geneigd te willen voldoen aan maatschappelijke maatstaven en trekken ons veel aan van wat een ander vindt. Vraag je liever af waar jij behoefte aan hebt. Waar denk jíj dat je voor in de wieg bent gelegd?”
  4. Fantaseren kun je leren
    Virginia: “Als je weet wat je wilt: visualiseer het. Maak een moodboard. Zie het voor je. Dan ga je er vanzelf naar leven. En spreek je dromen en je verlangens uit naar de mensen om je heen, zodat zij je kunnen helpen om je doel te bereiken.”
  5. Als een kind in een...
    Wesley: “Als je niet goed weet wat je leuk vindt of waar je goed in bent, denk dan terug aan je jeugd. Als kind sta je veel dichter bij je gevoel. Pas naarmate je ouder wordt, raak je daar steeds meer van vervreemd. Wat je vroeger deed, zegt veel over waar je interesses liggen.”
  6. Don‘t worry, be happy
    Virginia: “Geef negatieve denkpatronen geen kans. Als je gaat zwelgen in zelfmedelijden en jezelf ervan blijft overtuigen dat je iets niet kunt, trek je niet de positieve verandering aan waarnaar je op zoek bent. Schakel desnoods een coach in om te leren omdenken. Je kunt zo veel meer uit je leven halen als je dingen doet waar je blij van wordt.”

Hoe vind je nou eigenlijk je passie?

Flair helpt je uit de brand

Do‘s & dont‘s

Sommige dingen zijn handig om te doen, andere iets minder. En wie kunnen het onderscheid beter maken dan ervaringsdeskundigen?

  • Mariëlle van Markus (38) was vormgever, werd logopedist:
    “Meekijkdagen hebben mij heel erg geholpen bij het maken van een keuze. Zo kreeg ik een goed beeld van wat het werk in de praktijk inhield.”
  • Suzanne Knegt (36) was marketeer, werd eigenaar van een tramrestaurant:
    “Je moet het gewoon doen. Ook als het niet lukt, ontmoet je mensen, leer je dingen en gaan er deuren open.”
  • Tanja ter Brake (39) was ziekenhuisapotheker, werd cabaretier:
    “Wacht niet met een switch maken totdat je je rot genoeg voelt. Het kan ook voordat je dat punt hebt bereikt.”

Dit verhaal komt uit Flair 49-2022. Meer van dit soort verhalen lees je wekelijks in Flair.

Milou WindhorstGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden