Met deze zeven tips slaagt jouw Dry January gegarandeerd Beeld Getty Images
Met deze zeven tips slaagt jouw Dry January gegarandeerdBeeld Getty Images

Met deze zeven tips slaagt jouw Dry January gegarandeerd

Dry January wordt steeds populairder. De challenge om de gehele maand januari geen alcohol te drinken is ooit overgewaaid vanuit Groot-Brittannië. Naar schatting hebben ruim 200 duizend Nederlanders geen druppel alcohol gedronken in januari 2021. Dat zei Martijn Planken van de IkPas-campagne tegen het ANP.

Het klinkt best fijn. Even een alcoholpauze na al het gefeest in december. Maar voor veel mensen is het toch lastig vol te houden. Flair deelt een aantal tips zodat jij Dry January volhoudt, of misschien stop je wel helemaal met alcohol drinken. Onze expert voor dit artikel is Esther ten Hove. Zij is de oprichter van Sober in Life, een platform waar mensen motivatie en inspiratie kunnen vinden op het gebied van alcoholvrij leven.

1. Haal geen drank in huis

Als je op dieet bent, is het handig om geen chips in huis te halen. En zo is het ook wanneer je wilt stoppen met drinken. Als je flessen drank in huis hebt, is de kans statistisch gezien veel groter dat je weer gaat drinken. Koop dus geen drank en gooi of geef weg wat je nog in huis hebt. Wil je bepaalde flessen echt niet weggooien? Berg ze dan ergens goed op, zodat je veel moeite moet doen om ze te pakken.

2. Verander (tijdelijk) je omgeving

Drink je altijd een wijntje bij die ene vriendin ’s avonds? Plan dan eens een lunch en vermijd zo de alcohol. Kijk je altijd tv terwijl je een glaasje drinkt? Zoek dan iets anders om te doen waarbij je deze neiging naar alcohol niet hebt. Het is van belang om dingen anders te doen dan toen je nog dronk. Wanneer je andere activiteiten dan normaal doet, plakt je brein er niet meteen het label ‘lekker wijntjes drinken’ op.

3. Haal alcoholvrije alternatieven in huis

Als een glaasje water te saai voor je is, moet je op zoek naar alcoholvrije alternatieven. En die zijn er genoeg. Niet alleen is er enorm veel keus in wijnen en bieren bij het alcoholvrije assortiment, je kunt ook lekkere mocktails maken. Wanneer je helemaal weg wil blijven van alles wat met alcohol te maken heeft, kun je denken aan thee met allerlei smaakjes, sapjes of drankjes met verse munt of gember. Google is your best friend!

4. Wees niet te streng voor jezelf

Het is heel normaal als je in het begin trek krijgt in zoete dingen. Je brein schreeuwt namelijk om dopamine, die je normaal verkrijgt uit je glas wijn. Probeer niet al te streng voor jezelf te zijn. Soms mag je er best even lekker aan toegeven.

5. Start niet met allerlei goede voornemens tegelijk

Er is een reden waarom een hele lijst met goede voornemens meestal niet lukt. Als je wilt stoppen met drinken, moet dat voor nu even je enige focus zijn. Wil je ook nog beginnen met sporten, afvallen, stoppen met vlees eten, meer tijd vrijmaken voor je gezin, en noem maar op? Accepteer dat dat niet gaat lukken. Je brein kan zo veel tegelijk niet aan en de kans is heel groot dat je het niet volhoudt. Na een geslaagde maand kun je een ander voornemen erbij oppakken.

6. Ga lekker wandelen in de natuur

We noemden het net al: je brein zal schreeuwen om het hormoon dopamine. Ook het hormoon serotonine zal gemist worden. Dit zijn gelukshormonen. Serotonine komt vrij bij sporten en wandelen. Dus trek die wandelschoenen aan, zet een fijne podcast op en loop elke dag een rondje. Supergezond voor je en het helpt enorm tijdens Dry January.

7. Doe het samen

Dry January is veel makkelijker vol te houden als je het samen met iemand doet. Je wilt niet voor de ander onderdoen en het is fijn om moeilijke dingen met iemand te kunnen delen. Biologisch gezien functioneren we nu eenmaal het best in groepen. Doe het dus samen met iemand, als dat mogelijk is. Het vergroot je slagingskansen aanzienlijk.

Fleur HartmanGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden