Last van imposter syndroom? Dan ben jij een van deze 5 types
Zit je weleens op je werk en heb je stiekem het gevoel dat je he-le-maal niks kan en binnen de kortste keren door de mand valt? Dat irritante stemmetje in je hoofd blijft maar doorgaan en voor je het weet, twijfel je aan alles. Typisch gevalletje imposter syndroom. Wist je dat er verschillende types zijn? Benieuwd welke type jij bent? Lees gauw verder.
Je bent overigens niet de enige die hier last van heeft. Zelfs Lady Gaga heeft imposter syndroom...
Wat is imposter syndroom?
Mensen met het imposter syndroom hebben vaak het gevoel dat ze door de mand gaan vallen. Ze hebben de hardnekkige gedachten dat ze anderen misleiden op het gebied van hun eigen deskundigheid. Kortom: ze twijfelen enorm aan zichzelf en hun kwaliteiten.
Imposter syndroom wordt niet beschouwd als een psychische aandoening en staat daarom niet in de DSM-5 (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders), maar iemand kan er alsnog flink last van hebben. Uit onderzoek blijkt dat 75 % van de vrouwen met een leidinggevende functie last heeft van imposter syndroom.
Uitstelgedrag
Vijf hoofdgroepen
Dr. Valerie Young, medeoprichter van het Imposter Syndrome Institute, zegt dat mensen die last hebben van imposter syndroom tot een van de vijf hoofdgroepen behoren. Deze groepen zijn:
- De perfectionist
- De genie
- De individualist
- De expert
- De superheld
Deze types hebben vrij veel met elkaar gemeen, maar toch gaat elk type anders om met imposter syndroom. Benieuwd tot welke groep jij behoort? Hieronder gaan we er dieper op in.
De perfectionist
Perfectionisten leggen de lat hartstikke hoog voor zichzelf. Ook al halen ze 99 % van de doelen die ze hebben gesteld, die éne misser hakt er zwaar in. Elke fout, hoe klein deze ook is, voelt als een totale mislukking. Wanneer de perfectionist een fout maakt, twijfelt hij of zij onmiddellijk aan zijn of haar talenten en competenties. Dit kan leiden tot imposter syndroom.
Wat kan je doen?
De perfectionist moet leren om zijn of haar fouten te accepteren. Luistertip: in de podcast How to Fail with Elizabeth Day praat de Amerikaanse auteur Elizabeth met verschillende celebs over hun drie grootste ‘mislukkingen’ en hoe belangrijk deze fouten waren voor hun carrière. Wees ook niet bang om je successen te vieren; die zijn net zo belangrijk.
De genie
De genie is altijd een slimmerik geweest en haalde met gemak de hoogste cijfers in de klas. School was een eitje voor dit type, maar naarmate hij of zij ouder wordt, komt de genie in situaties waarbij hij of zij harder moet werken om zichzelf te bewijzen. En dat valt vies tegen. De genie is dit namelijk niet gewend. Hierdoor denkt dit type algauw dat hij of zij niet goed genoeg is.
Wat kan je doen?
De genie moet zichzelf zien als een work in progress. Het gaat immers om de reis en niet het eindresultaat. Denk bijvoorbeeld aan een talentvolle muzikant. Hij of zij moest ook leren een instrument te bespelen. Iedereen is ooit een beginner geweest.
Een goede uitdaging voor de genie: leer een nieuwe skill. En dan vooral eentje waarbij jezelf écht uitdaagt. Durf ook om hulp te vragen. Ken je iemand die een expert is op een bepaald gebied? Vraag hoe diegene het heeft aangepakt. Dan kom je er al gauw achter dat iedereen ooit een beginner is geweest.
De individualist
Om hulp vragen doet de individualist totaal niet. Dit triggert hun imposter syndroom onmiddellijk. Dit type dopt liever zelf zijn of haar eigen boontjes — anders hebben ze het gevoel dat ze de boel belazeren. Hulp krijgen bij een bepaalde taak voelt een beetje onwennig. Alsof ze zelf helemaal niks kunnen.
Overigens is vragen om hulp een belangrijke skill en géén teken van zwakte. Het is juist goed om te weten waar je sterktes en zwaktes liggen. Het is een stuk efficiënter om hulp te vragen en samen te werken in plaats van in je eentje keihard te strugglen. Afijn, leg dat maar uit aan de individualist.
Wat kan je doen?
De individualist kan het beste iemand benaderen die als inspiratiebron voor ze dient. Praat met diegene en vraag welke belangrijke bijdragen anderen hebben geleverd in hun leven. Dan kom je er al gauw achter dat deze persoon echt niet alles in zijn eentje heeft gedaan. Iedereen heeft weleens een beetje hulp nodig. Zelfs de meest succesvolle mensen!
De expert
De expert houdt ervan om zoveel mogelijk informatie te verzamelen voordat ze aan een nieuwe klus of taak beginnen. Ze doen graag onderzoek en besteden veel tijd aan het verbeteren van hun eigen skills dankzij alle informatie die ze tegenkomen. De drang om een 'expert’ te zijn op een bepaald gebied kan er voor zorgen dat ze last hebben van imposter syndroom. Ze zijn bijvoorbeeld bang om hun mening te geven tijdens een belangrijke meeting, omdat ze denken dat ze niet genoeg kennis hebben over een bepaald onderwerp. Hierdoor gaan ze enorm twijfelen aan hun eigen expertise.
Wat kan je doen?
Er is niks mis met het verzamelen van informatie, maar sla hier niet in door. Een goede voorbereiding is het halve werk en vaak leer je gaandeweg allerlei nieuwe dingen. Gun jezelf de tijd om een ‘leek’ te zijn. Niemand verwacht dat je álles weet!
De superheld
De superheld dwingt zichzelf om harder te werken dan zijn of haar collega's om zichzelf te ‘bewijzen’. Ze leggen de lat heel hoog en hebben het gevoel dat ze succesvol moeten zijn in elk gebied van hun leven. Hun imposter syndroom wordt getriggerd als het misgaat op een van deze vlakken. Door harder te werken, is de kans op een burn-out en andere mentale klachten veel hoger. De drang om zichzelf continu te bewijzen, kan namelijk heel verkeerd uitpakken voor de superheld.
Wat kan je doen?
Probeer niet te afhankelijk te zijn van bevestiging van anderen — zoals collega's en leidinggevenden. En trek grenzen zodat werk- en privétijd elkaar niet te veel overlappen. Het is ook goed om hobby's te hebben waarbij de focus totaal niet ligt op continu presteren. Wie ben jij zonder al je successen en prestaties? Tijd om dat even te onderzoeken.
Imposter syndroom
Het kan zijn dat je je herkent in al deze types. Het belangrijkste is dat je de gevoelens erkent en er over praat met anderen. Probeer perfectionisme los te laten, voor zover dat lukt, en accepteer dat dit een ongoing process is. Imposter syndroom kan hartstikke frusterend zijn, maar je staat er niet alleen voor.
Bron: Glamour UK, Psycholoog.nl