mediteren Beeld Getty Images
mediterenBeeld Getty Images

Last van een te druk hoofd tijdens het mediteren? Dan doe je dít fout

In drukke, stressvolle tijden kan een goede mediteersessie ontzettend helpen, maar dan moet dat ontspannen wél lukken. Je hoofd zit eigenlijk propvol met alles wat je nog te doen staat. Op dat soort momenten lijkt relaxen dan toch ook onmogelijk?

Toch gaat hier maar één klein dingetje fout tijdens het mediteren. Met déze tip lukt het je wel om de boel los te laten.

Druk hoofd

Je denkt misschien dat het een grote leegte moet zijn in je hoofd, maar daar zit je mis volgens Headspace mede-oprichter Andy Puddicombe. Besteed juist wél aandacht aan je gedachten, voel alle gevoelens en laat ze door je heen razen. Puddicombe legt nog verder uit aan Popsugar dat mediteren meer draait om een stapje terug te doen.

“Probeer om een happy place te vinden waar we gedachten kunnen zien komen en gaan, emoties kunnen zien komen en gaan … het is een beetje alsof je het weer ziet komen en gaan … overweldigd erdoor, zonder erdoor afgeleid te worden.”

Niet van nature

Hoewel je na een tijd op deze manier je geest wel kunt vertragen én meer stilte kunt ervaren, gebeurt dit niet van nature. Wanneer je daarom begint met mediteren, is de aanpak heel belangrijk. Word vooral niet boos op jezelf als je gedachten afdwalen of je geëmotioneerd voelt: juíst dan zal je meer stress ervaren.

Dat je voelt dat afdwaalt, is heel normaal. “Het is alsof je aan de piano gaat zitten en een verkeerde noot speelt en zegt: ‘Oh nee! Ik kan geen piano spelen!’ Nou, het spelen van de verkeerde noot maakt deel uit van het leren piano spelen.”

Bepaalde emoties

Oefening baart kunst, ook als het gaat om je gevoelens. Dat de meditatie bepaalde emoties opwekt, is helemaal niet gek. Van moeten lachen tot uitbarsten in tranen: het is allemaal heel gewoon. “We hebben een breed scala aan emoties. We zullen ze allemaal in het leven ervaren. Geen van alle heeft het bij het verkeerde eind.” Soms helpt het juist om deze weggestopte gevoelens wél te voelen en naar de oppervlakte te laten komen, om bepaalde zaken uit je leven te verwerken.

Manifesteren kun je leren

Tips om je dromen werkelijkheid te maken

Leren loslaten

Zo kun je ook leren los te laten. Dat is misschien moeilijk, want je stelt je ontzettend kwetsbaar op, maar wel belangrijk. Misschien dacht je altijd dat meditatie niet jouw cup of tea was, maar is het toch nog een poging waard. Onthoud vooral: er zijn geen regels. Oefen met wat jij zelf prettig vindt.

Bron: VIVA

Redactie FlairGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden