lezen Beeld Getty Images
lezenBeeld Getty Images

Je kind iets bijbrengen over racisme? Deze kinderboeken kunnen je daarbij helpen

Als je een witte huid hebt, heb je heel veel privileges waar je je misschien niet eens bewust van bent. Precies om die reden is het belangrijk dat je je inleest en je inzet voor de bewustwording van je white privilege. Maar ook opvoeding speelt een belangrijke rol.

Wil jij de kids meer bijbrengen over het onderwerp racisme, pak dan deze kinderboeken er eens bij.

1. Heb jij misschien Olifant gezien?

Een jongetje speelt verstoppertje met een olifant. Het jongetje telt tot tien en de olifant gaat zich verstoppen - dat kan hij "HEEL ERG goed", waarschuwt hij nog. En hij krijgt gelijk. Hoewel de lezer hem duidelijk kan zien zitten, staart het jongetje steeds weer verbaasd in het rond. Waar kan Olifant toch gebleven zijn? Zelfs zijn vader en moeder kijken er zo overheen! Of het jongetje het spelletje meespeelt of hij de olifant echt niet kan vinden, mag de lezer zelf bepalen. Schrijver David Barrow maakt het boek af met de familieportretten op de geestige schutbladen waarop te zien is dat het jongetje uit een multiraciale relatie komt, en dus een blanke oma en zwarte opa heeft.

Bol.com, € 14,99, vanaf ca. 0 jaar.

null Beeld

2. Samen hier

De boodschap van dit boek: "De wereld kan een verwarrende plek zijn. Maar eigenlijk is het ook heel simpel: je hoeft alleen maar aardig te zijn." Dit boek kan een gids zijn bij de start van de reis van je kindje.

Bruna.nl, € 16,99, vanaf ca. 0 jaar.

null Beeld

3. Billen Buikje Benen

Dit boekje laat door middel van vrolijke rijmpjes zien wat de verschillen zijn tussen kindjes van allerlei nationaliteiten. Billen, buikjes, benen, naveltjes. Alles komt aan bod.

Bol.com, € 10,95, vanaf ca. 2 jaar.

null Beeld

4. Julian is een zeemeermin

Dit prentenboek gaat vooral over acceptatie van anders zijn. Julian ziet in de metro een groep prachtig aangeklede vrouwen en denk dat het zeemeerminnen zijn. Vanaf dat moment wil hij een zeemeermin worden. Zijn oma neemt hem vervolgens mee naar een parade waar hij zich bij aansluit.

Bruna.nl,€ 14,99, vanaf ca. 3 jaar.

null Beeld

5. Het lammetje dat een varken is

Dit prentenboek over gender en identiteit is een goed middel om je peuter of kleuter wat bij te brengen over de verschillen tussen jongens en meisjes. Zeker als ze op de leeftijd zijn dat ze gaan experimenteren met de invulling van hun eigen genderrol. De schrijver en tekenaar vertellen het verhaal met een centrale boodschap: je bent wie je bent en dat is oké.

Bol.com, € 16,95, vanaf ca. 4 jaar.

null Beeld

6. Rosa Parks

Dit boek is onderdeel van de serie "Van klein tot groots', waarmee kinderen én volwassenen de levensverhalen ontdekken van belangrijke vrouwen (en inmiddels ook mannen) uit de wereldgeschiedenis. Elk deel laat zien hoe een klein meisje met een grote droom, zoals Coco Chanel, Frida Kahlo en Anne Frank, opgroeit tot een sterke vrouw met grootse ideeën.

Rosa Parks groeide op in Alabama, waar ze al op jonge leeftijd leerde om voor zichzelf op te komen. Ze groeide op tot een burgerrechtenactiviste die met haar moed en waardigheid een beweging op gang bracht die een einde zou maken aan de rassenscheiding. Rosa zou nooit stoppen met haar strijd voor gelijke rechten. Ze is voor ontelbaar veel mensen een voorbeeld geworden van moed, waardigheid en doorzettingsvermogen in de strijd tegen ongelijkheid. In 1955 weigerde Rosa haar zitplaats op te geven voor een witte man in een ’rassen gescheiden’ bus, en de Montgomery Bus Boycot ontstond. Haar spontane actie had een enorme impact op de burgerrechtenbeweging en leidde uiteindelijk, met de invoering van de Civil Rights Act in 1964, tot het einde van de segregatie.

Bol.com, € 15,99, vanaf ca. 6 jaar.

null Beeld

7. De reis van Syntax Bosselman

Waarom deed Nederland mee aan de slavenhandel? En hoe gaan we vandaag de dag om met dit lelijke stuk uit onze geschiedenis, dat niet meer uit te wissen valt? Arend van Dam besloot op zoek te gaan naar antwoorden op deze lastige vragen. Hij tekende de historische verhalen op waar hij tijdens zijn zoektocht op stuitte. Over tot slaaf gemaakten en slavenhandelaars, over helden en schurken.

Bol.com, € 19,99, vanaf ca. 10 jaar.

null Beeld

Racisme en discriminatie kan je niet in één dag oplossen. Maar je kan je wel inlezen, erover praten en kritisch zijn op je eigen gedrag. Hoe doe je dat? Op de Internationale dag tegen racisme en discriminatie besteden we er extra aandacht aan. Want dat is - sad but true - anno 2023 nog hard nodig.

Bron: Nu.nl, Harpersbazaar.com

Redactie FlairGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden