Passie Beeld Getty Images
PassieBeeld Getty Images

PREMIUM

Hoe vind je nou eigenlijk je passie? Flair helpt je uit de brand

Sommige mensen weten al van jongs af aan dat ze dolfijnentrainer of astronaut willen worden als ze later groot zijn, en worden dat ook daadwerkelijk. Anderen maken een rationele beroepskeuze of zijn gevoelig voor suggesties van bijvoorbeeld hun ouders. Nog een andere groep neemt na de middelbare school een besluit, maar komt daar tien jaar later op terug.

Kortom: het is lang niet zo vanzelfsprekend dat je weet wat jou gelukkig maakt en of dat ook zo blijft.

Ayahuascaceremonie

Dat laatste ondervond ook Wesley de Blij. Na zes jaar trouwe dienst als commando in het leger koos hij naar eigen zeggen voor het grote geld: hij ging als persoonsbeveiliger aan de slag. Op een bijzondere manier, dankzij een ayahuascaceremonie, kwam hij er echter achter dat zijn kracht helemaal niet in het fysieke lag, maar in het mentale.

Ayahuasca is een geestverruimende drank met een hallucinerende werking. Het middel kan leiden tot visioenen en levensveranderende inzichten, wat ook bij Wesley gebeurde. “Ik wilde altijd een superheld zijn en mensen redden. Maar een ander blij maken, daar bleek mijn passie echt te liggen.”

Hij besloot de opleiding professionele coaching & leiderschap te volgen en is inmiddels eigenaar van coachingpraktijk De Blij-makerij. “Ik ben gelukkig en gun dat iedereen. Daarom stel ik mezelf regelmatig de vraag: wat kan ik doen om ervoor te zorgen dat iemand net zo blij wordt als ik?”

In zijn gesprekken maakt Wesley gebruik van verschillende technieken om te ontdekken met wie hij te maken heeft en op welke manier hij diegene het best blij kan maken. Eén daarvan is helder krijgen waar iemands kwaliteiten liggen.

“Het belangrijkste is bewustwording. Vaak nemen we de dingen waar we goed in zijn voor lief, omdat ze voor ons heel normaal zijn geworden. Kijk ook eens naar welke eigenschappen je wél hebt, in plaats van te focussen op wat je tekortkomt. Schrijf ze op, herhaal ze en visualiseer ze vervolgens. Met een beetje sturing kun je er dan vanzelf naar gaan leven.”

Tekenen

Een andere methode om tot de kern te komen: tekenen. “Werken met beeld spreekt het onderbewuste aan. Het laat zien waar automatische gedragingen vandaan komen. Soms zeg ik simpelweg: teken jezelf maar. Wat doe je dan? Zet je alleen je gezicht op papier of je hele lichaam? Werk je met kleur of maak je een schets? Doe je je best of raffel je de tekening af? Zo’n portret vertelt veel over iemands karakter.”

Acht op de tien is tevreden

Volgens recent onderzoek valt het in Nederland gelukkig best mee met het aantal mensen dat ontevreden is met hun werk. Bijna tachtig procent van de werknemers tussen de 15 en 75 jaar is tevreden, blijkt uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden van CBS en TNO uit 2021. Opvallend is dat de groep tussen de 25 en 35 jaar wat minder vaak tevreden is dan gemiddeld. Ook laag- en middelbaar opgeleide werknemers zitten onder het gemiddelde, in tegenstelling tot hoogopgeleiden.

Virginia van Dijk is hierop een uitzondering. Ze werkte tien jaar als consultant bij een bank, kwam thuis te zitten met een burn-out en maakte een carrièreswitch: “Ik had een riant salaris en mijn arbeidsvoorwaarden waren goed. Dat hield me lange tijd tegen om iets anders te gaan doen. Bovendien begaf ik me in een heel nuchtere, zakelijke omgeving waarin het alleen maar over feiten en ratio ging. Terwijl ik overspannen thuis zat, leerde ik mijn hoofd uit te schakelen en weer te luisteren naar mijn gevoel,” aldus Virginia, die tegenwoordig als life coach werkt.

Iedereen heeft een passie

Een van de grootste misvattingen is dat je naar je passie op zoek moet gaan. Of dat je, als je van je hobby je werk zou kunnen maken, pas echt gelukkig zou zijn. Dat ligt toch net even anders, is te lezen op de site van De Gouden Uil, een organisatie die onder andere ‘high achievers’ helpt om meer voldoening uit hun werk te halen.

Je hobby is namelijk niet je passie. Bij een hobby doe je weliswaar iets wat je leuk vindt, maar dit doe je vooral voor jezelf, is te lezen. Je vindt het voor een periode leuk om te doen, maar een hobby kan net zo goed na een aantal jaar overgaan in iets anders. Je kunt er ook goed in worden, naarmate je het vaker en langer doet.

Een passie zit in je, is iets waar je van nature goed in bent. Hier hoef je dan ook niet naar op zoek te gaan, je moet ’m alleen zien te herkennen. En als je je passie herkent, zul je merken dat je motivatie stijgt, je minder last hebt van (keuze)stress en sneller geïnspireerd raakt. Als je werkt met passie, word je productiever en creatiever en neem je sneller informatie op. Allemaal neurologisch te verklaren, aldus De Gouden Uil.

Een druk hoofd en vaak warrig

ADHD komt ook voor bij volwassen vrouwen

Voldoening

Maar het is niet voor iedereen en in alle gevallen zo eenvoudig als ‘gewoon even uitzoeken wat je nu eigenlijk wilt’. Bij psycholoog Mathilda van Maaren kloppen mensen aan die om wat voor reden dan ook geen voldoening of uitdaging meer uit hun werk halen. Hoe weet je of je een slechte week hebt of dat er meer aan de hand is? Want dat je het plezier in je werk bent kwijtgeraakt, betekent niet dat je het niet kunt terugvinden.

“Vraag je eerst af wat jouw werk precies niet leuk meer maakt. Misschien is het een reorganisatie, zijn het collega’s of past het werk an sich niet meer bij je. Ga in gesprek met je leidinggevende en kijk wat jullie samen kunnen doen om de situatie te verbeteren,” adviseert Van Maaren. Is je werkgever niet bereid om naar een oplossing te zoeken en voel je je niet gehoord, dan is het wellicht wél tijd om verder te kijken.

De rest van het Passie Dossier lees je in Flair 49-2022.

Milou WindhorstGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden