Hanna Verboom Beeld BrunoPress
Hanna VerboomBeeld BrunoPress

Hanna Verboom maakt tweede film en lanceert platform over mentale gezondheid

Hanna Verboom heeft een vervolg op haar documentaire Uit de schaduw gemaakt. Zij lanceert de film, die Samen uit de schaduw heet, maandag op haar eigen platform Cinetree. Aan de documentaire hebben onder meer Typhoon en haar eigen broertje Juda meegewerkt.

“Mensen hebben mensen nodig”, concludeert Hanna.

Mentale gezondheid

In de film verkent Verboom het taboe op problemen met mentale gezondheid. De regisseur en actrice maakte in 2021 al een documentaire over dit onderwerp, waarin zij vertelde over de psychoses die zij meemaakte op jongere leeftijd.

‘Ik ook, ik ook, ik ook’

Hanna: “Dit heb ik zo vaak gehoord en ik hoor het nog steeds bijna dagelijks. Zoveel Nederlanders worstelen met hun mentale gezondheid maar we praten er bijna niet over. Het stigma houdt dit tegen. Dit terwijl bijna de helft van Nederland een diagnose heeft en acceptatie een belangrijke sleutel tot heling is. Het is normaal om niet normaal te zijn en het is de hoogste tijd dat we samen dit taboe doorbreken.”

“In onze documentaire ‘Samen uit de schaduw’ gaan we langs bij experts en ervaringsdeskundigen psychiater Dirk de Wachter, hoogleraar Jim van Os, hoofd innovatie in de GGZ Floortje Scheepers, rapper Typhoon en dichter Jesse Laport die allen het volgende bevestigen; mensen hebben mensen nodig.”

Uit de schaduw

Verboom ontving na Uit de schaduw, zoals die film heette, duizenden reacties. Ook werd de film op veel scholen vertoond. Zij hoopt dat de nieuwe film helpt het taboe op het onderwerp te doorbreken.

Behalve de documentaire lanceert Verboom maandag ook een platform, uitdeschaduw.org, waar lotgenoten met elkaar kunnen praten over het onderwerp. Verboom heeft voor maandag gekozen omdat het dan Blue Monday is, deze dag staat bekend om de ‘meest depressieve dag van het jaar’.

Bron: Cinetree, ANP

Julia LeijzerBrunoPress

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden