uitstelgedrag Beeld Getty Images
uitstelgedragBeeld Getty Images

Ben jij een kampioen in uitstelgedrag vertonen? Deze zes verschillende typen uitstellers zijn er

Er kunnen veel redenen zijn om dingen uit te stellen. Misschien vanwege faalangst, luiheid, stress of iets anders. Er bestaan zes verschillende typen uitstellers. Als jij ook een persoon bent die vaak dingen uitstelt dan staat er vast een uitsteltype tussen waarin jij jezelf in herkent.

Ben jij een dramaqueen of toch meer een rebel?

Uitstelgedrag vertonen

Het maakt niet uit om wat het gaat, maar uitstellen is iets waar we ons allemaal in kunnen vinden. Echter komt ieders uitstelgedrag anders naar voren. Volgens Jenny Devonshire, Pause 2 Perform-eigenaar, bestaan er zes typen uitstellers. Die komen voort uit drie gedragstypen: focussen op details, de toekomst overdenken en focussen op je omgeving. De zes typen uitstellers staan hieronder voor je op een rijtje.

De dramaqueen

Een dramaqueen ben je wanneer je taken tot het allerlaatste moment uitstelt, omdat je het fijn vindt om onder druk te werken. Echter ondervind je veel stress van het uitstelgedrag en dat is niet heel gezond.

Een vroege deadline hebben voor jezelf, dat is de oplossing hiervoor. Dit zorgt er namelijk voor dat je minder stress ervaart, maar dat een beetje druk nog wel aanwezig blijft waardoor je dingen gedaan krijgt.

De rebel

Als rebel is er een heldere verklaring voor jouw uitstelgedrag. Wanneer iemand anders vertelt wat je moet doen, krijg jij de kriebels. Vaak is het zo dat wat je doet voelt als oneerlijk of zonde van de tijd.

De touwtjes zelf in handen hebben en zelfstandig kunnen zijn, dat is iets wat een rebel fijn vindt. Op je eigen manier één taak uitvoeren is iets wat je kan helpen.

De perfectionist

Volgens Devonshire laat de perfectionist zich meenemen door hoge eisen en verwachtingen. Perfectionisten willen alles perfect doen en ze zien altijd ruimte voor verbetering. Als perfectionist ben je bang om fouten te maken of iets niet goed genoeg doen, wat ervoor zorgt dat je liever niet aan iets begint.

Doordat perfectionisten alles perfect willen doen, zijn er deadlines nodig zodat ze niet te lang met iets bezig zijn. Wanneer je iets afrondt als perfectionist is het ook zeker van belang om jezelf te belonen.

De dromer

Als dromer denk je vaak te makkelijk over hoe lang iets kan duren. Veel afwisseling in het dagelijks leven is voor jou key, aangezien je anders snel verveeld raakt. Realistische doelen stellen is bij jou van belang. Oftewel: verdeel je taken in haalbare stukken, zodat je uitstelgedrag kunt voorkomen, aldus Devonshire.

De piekeraar

Zoeken voor veiligheid door taken uit te stellen, dat is wat een piekeraar doet. Falen, dat is iets waar jij bang voor bent. Ook ben jij angstig voor het oordeel van anderen en ben je zelfs bang voor succes. Verder kan je het gevoel hebben dat je ieder moment door de mand kan vallen, ook wel het imposter syndroom genoemd.

Devonshire geeft hier advies voor: "Zoek goed uit waar je angst vandaan komt. Schrijf je gedachten eens op in een dagboek. Vraag jezelf af: wat is het ergste dat kan gebeuren?’"

Om déze reden ben jij een grote stresskip

volgens je sterrenbeeld

De overijverige

Als laatst hebben we nog de overijverige uitsteller. Een overijverig persoon kun je aan de volgende eigenschappen herkennen. Deze persoon kan moeilijk nee zeggen, ze nemen te veel hooi op hun vork en tot slot vinden ze het moeilijk om prioriteiten te stellen.

Al met al stellen overijverige uitstellers taken uit aangezien ze te druk zijn. Een tip voor deze personen is het proberen om grenzen te stellen en je op één taak tegelijk te concentreren.

Bron: Margriet

Redactie FlairGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden