toxic relatie Beeld Getty Images
toxic relatieBeeld Getty Images

5 tekenen die erop wijzen dat je een toxic relatie hebt met jezelf

De relatie met onszelf is hartstikke belangrijk, maar soms is het best lastig om een gezonde relatie te hebben met jezelf. Net als in een romantische relatie of een vriendschappelijke relatie, kan deze relatie toxic worden en andere relaties in ons leven beïnvloeden. Maar hoe herken je dat? En wat kan je doen?

Wanneer we het hebben over mentale gezondheid, is het belangrijk om te onthouden dat iedereen zijn eigen pad bewandelt op zijn eigen tempo. Er is geen one size fits all-oplossing. De een is iets gevoeliger voor negatieve denkpatronen dan de ander en soms komen deze denkpatronen voort uit trauma.

Iemand heeft vaak niet door dat zijn of haar coping mechanismen schadelijk kunnen zijn voor zijn of haar zelfbeeld en de relatie met anderen. Het is immers een vorm van zelfbescherming. Experts leggen in een gesprek met Bustle uit wat de vijf tekenen zijn van een toxic relatie met jezelf.

1. Je bent heel kritisch op jezelf en anderen

Wanneer je in een fout maakt op je werk of iets beschamends zegt in het bijzijn van anderen, wat is je eerste reactie? Als je erom kan lachen, is dat goed. Maar als je een toxic relatie hebt met jezelf, ben je waarschijnlijk een stuk strenger voor jezelf. Hierdoor blijf je met een schuldgevoel rondlopen en dat kan schadelijk zijn. Mentale gezondheid expert Stephanie Moir zegt hierover: “Wanneer je je eigen imperfecties of fouten niet kan vergeven, kom je in een negatieve spiraal terecht.”

2. Je verdedigt schadelijke gewoontes

Het is belangrijk om goed voor jezelf te zorgen en keuzes te maken die goed voor je zijn. Als je een toxic relatie hebt met jezelf, is het maken van deze keuzes een stuk lastiger. Je bent jezelf als het ware aan het saboteren.

3. Je cijfert jezelf helemaal weg

Er wordt gezegd dat het belangrijk is om dagelijks aan self-care te doen. Dit kan op verschillende manieren, zoals: jezelf verwennen met een gezichtsmasker, lekker gaan sporten, even in bad gaan, of je huis schoonmaken. Echter doet niet iedereen dit. Sommigen cijferen zichzelf helemaal weg en zijn juist alleen maar bezig met anderen. Zolang de ander maar gelukkig is. Volgens psycholoog Joshua Klapow is dat niet handig. “Door alleen maar bezig te zijn met anderen, verwaarloos je je eigen mentale gezondheid.”

4. Je hebt weinig zelfvertrouwen en een negatief zelfbeeld

Wie vaak negatieve of slechte dingen over zichzelf zegt, heeft meestal weinig zelfvertrouwen en een negatief zelfbeeld. Klapow noemt dit ‘zelfhaat’. Je vindt jezelf inadequaat en waardeloos en je gelooft niet dat je het waard bent om van te houden. Eigenlijk beledig je jezelf alleen maar.

5. Je zoekt alleen bevestiging bij anderen

Er is niks mis met een complimentje krijgen van een ander en daar blij van worden. Het zorgt ervoor dat we ons gewaardeerd voelen. Maar als je alleen maar bevestiging van anderen nodig hebt, is het verstandig om even te onderzoeken waar dit vandaan komt. Klapow zegt: “De communicatie met anderen wordt onoprecht omdat je je alleen op zoek bent naar bevestiging.”

Wat kan je doen?

Het kost tijd om bepaalde denkpatronen en gedrag om te buigen. Doe dit vooral op je eigen tempo. Het belangrijkste is dat je het gedrag herkent en langzaam maar zeker de stappen maakt om de relatie met jezelf te verbeteren. Dat kan door aardiger te zijn voor jezelf en te focussen op gezonde relaties met anderen. Ook therapie kan hierbij helpen. Vooral als je betere coping mechanismen wil ontwikkelen. Door te praten met een specialist, kom je gaandeweg tot inzichten.

Ook niet onbelangrijk: wees vooral lief voor jezelf tijdens dit proces. Het kost tijd en gaat niet altijd even makkelijk.

Bron: Bustle

Charisse StoffelsGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden