Hoe kan je iemand steunen die een abortus wil ondergaan of een abortus heeft gehad? Beeld Getty Images
Hoe kan je iemand steunen die een abortus wil ondergaan of een abortus heeft gehad?Beeld Getty Images

Hoe kan je iemand steunen die een abortus wil ondergaan of een abortus heeft gehad?

Vrouwen die ongewenst zwanger zijn, staan voor een moeilijke keuze. Een abortus ondergaan is immers een aangrijpende gebeurtenis. Ken je iemand in je omgeving die een abortus wil plegen of die recentelijk een abortus heeft gehad? Zo kun je die persoon steunen in de lastige tijd voor en na een abortus.

Iemand steunen bij abortus

Veel mensen strijden voor het breken van de taboe rondom het plegen van abortus. Onder het mom van 'baas over eigen buik' en het recht op zelfbeschikking strijden mensen voor de normalizering van abortus. Waarom iemand een abortus laat plegen is een heel persoonlijke, maar moeilijke beslissing. Ken je iemand uit je omgeving, zoals een familielid of een vriendin, die een abortus heeft gepleegd of wil ondergaan? Wij geven je een paar tips zodat jij die persoon het beste kan steunen zowel voor als na de abortus.

Luisterend oor

Als een vriendin of familielid aan jou toevertrouwt dat ze een abortus heeft gepleegd of nadenkt over een abortus, wees dan een luisterend oor en oordeel niet. Het is een grote stap voor mensen om toe te geven dat ze een abortus willen of hebben ondergaan en er hangt veel schaamte en een schuldgevoel rondom deze beslissing. Wees daarom niet oordelend en probeer vooral te luisteren en er te zijn voor je vriendin of familielid.

Het belangrijkste is dat je er voor die persoon bent, ook na de abortus. Laat haar d'r verhaal doen en haar gevoelens delen. Als je wel je mening wil delen, vraag dan eerst of diegene jouw mening wil horen. Als diegene graag wil dat je je mening deelt, doe dit dan voorzichtig en vertel wat jij in deze situatie zou doen, maar dat je begrip hebt voor haar situatie. Het blijft haar keuze om wel of niet een abortus te ondergaan.

Respecteer haar privacy

Vertellen dat je een abortus wilt plegen is een grote stap. Als iemand jou in vertrouwen vertelt dat ze een abortus wil plegen of in het verleden heeft gepleegd, ga hier dan discreet mee om. Vertel haar verhaal niet aan anderen in de omgeving, het is vertrouwelijke informatie die je beter voor jezelf kunt houden. Tenzij de persoon zelf aangeeft dat ze het fijn zou vinden als je een paar mensen op de hoogte brengt van haar situatie.

Hulp aanbieden

Mensen vinden het over het algemeen best wel lastig om hulp te accepteren. Heeft iemand uit je omgeving een afspraak met een abortuskliniek op de planning? Vraag of ze het fijn vindt als je met haar meegaat. Reis samen naar de locatie, breng je vriendin weer naar huis na de ingreep en blijf nog een paar uur bij haar om voor haar te zorgen.

Na een ingrijpende beslissing zoals een abortus kan het zijn dat een persoon weinig wil praten en ook liever geen bezoek wil. Probeer toch een helpende hand te bieden door bijvoorbeeld simpelweg te vragen of je iets voor die persoon kunt betekenen. Bel je vriendin of familielid een paar keer in de week en vraag of je langs mag komen om haar gezelschap te houden.

Laat haar weten dat je er voor haar bent. Dit kan door het brengen van een bezoekje, voor diegene koken of door voor afleiding te zorgen zoals shoppen of wandelen. Ook kan je iemand doorverwijzen naar instanties of personen die haar zouden kunnen helpen. Er zijn diverse websites te vinden waar vrouwen die ongepland zwanger zijn of die recentelijk een abortus hebben gehad contact kunnen zoeken met vertrouwenspersonen.

Flair vindt dat het tijd is om het taboe op abortus te doorbreken en verhalen hierover te delen. Want elk verhaal telt #stophetzwijgen.

Bron: Ongeplandzwanger.be

Merel DuitGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden