Extraverten succesvoller? Zó voordelig is het om introvert te zijn
Extraverte mensen (of mensen die doen alsof) blijken succesvoller te zijn dan introverte. Is dat even balen als je het laatste type bent. Of valt dat wel mee? Omarm je ingetogen karakter, dan komt de rest vanzelf goed.
Zo doe je dat.
Altijd aan
In onze hypermobiele, hypersociale samenleving word je vaak geacht om altijd ‘aan’ te staan, gezellig en sociaal te zijn. Dat kan al lastig genoeg zijn als je extravert bent, maar voor een introvert type, dat wat meer naar binnen gekeerd is, nog een stukje meer.
Liesbeth Smit is journalist, schrijver en introvert, haar boek Ik moet nog even kijken of ik kan, de stille revolutie van de introverte mens, werd een bestseller. “Ik ben zelf introvert-deluxe, heel erg introvert: op vrijwel alle punten waarop je dat kunt testen. Dat komt vooral neer op dat ik een grote behoefte heb aan rust, ik ben een rustig, kalm persoon.
Het verschil tussen introvert en verlegen zijn
Waar mensen zich vaak in vergissen, is dat verlegen en introvert zijn hetzelfde is. Dat staat meestal los van elkaar. Als introvert kun je minder goed tegen drukte in grote groepen en laad je op door alleen te zijn of met mensen uit je inner circle die je heel goed kent.
Verlegen zijn is iets heel anders: dan maak je je druk om de reactie van anderen, om daar mogelijk onzeker van te worden. Introversie heeft lang niet altijd met onzekerheid te maken, sterker nog: de buitenwereld is vaak helemaal niet zo interessant.
Het gaat om je eigen geluk en balans. Ik ben zelf ook absoluut niet verlegen; ik durf bijna alles te uiten en zeggen wat ik denk, behalve als ik dat niet de moeite waard vind. Ik heb er soms wel wat meer tijd voor nodig om alles goed doordacht te formuleren.
Introverten zijn zorgvuldiger in hun uitingen en bewoordingen. We luisteren vaak meer dan we praten, we zijn observanten.”
Geen zeldzame ziekte
“Mensen denken soms dat introversie een zeldzame ziekte is, maar niets is minder waar,” vervolgt Smit. “Ten eerste is het geen aandoening of psychologische diagnose, het is simpelweg een persoonlijkheidsvorm en een karaktereigenschap. Het is een kwestie van energie: hoe je je energie verliest en hoe je die weer oplaadt.
En zeldzaam is het al helemaal niet, want een derde van de mensen is introvert. Dat zijn er dus zes miljoen in Nederland. Het is opmerkelijk dat extravert gedrag de norm is in onze maatschappij, terwijl er dus ook zoveel mensen zijn die helemaal niet goed tegen drukte, competitie of grote groepen kunnen.
Gelukkig is en wordt er steeds meer over bekend, waardoor introverten zichzelf sneller kunnen ‘herkennen’ en dus ook beter rekening kunnen houden met wat zij nodig hebben, in plaats van zich maar aan te passen aan de extravert.”
Fysieke en mentale grenzen
Dit beaamt ook psycholoog en coach Roos Woltering. Zij krijgt in haar praktijk veel introverten die, doordat ze zich continu proberen aan te passen, totaal oververmoeid en opgebrand raken.
“Veel introverten leggen zichzelf op dat ze maar continu in gezelschap moeten zijn en geen tijd mogen nemen om zich terug te trekken, om alleen te zijn. Die raken stuk voor stuk overprikkeld, en als je daar mee door blijft gaan, raak je op een gegeven moment uitgeput.
Ben jij een introvert?
Dit zie ik vooral veel bij jonge mensen, jonge meisjes vooral: het voelt vaak voor hen als falen als ze niet zo lekker gaan op het vertoeven in grote groepen of met drukke mensen. Ik geef daarom iedereen die hiermee komt, altijd deze vraag mee om aan zichzelf te stellen: ‘Is dit goed voor mij?’
En ik vraag ze daar vervolgens dan ook echt rekening mee te houden. Simpel maar doeltreffend. Die vraag zou elk mens zich overigens meerdere keren per dag mogen stellen. Om zowel fysieke, mentale als emotionele grenzen te bewaken.”
Niet zo zwart-wit
Volgens Woltering is het schema van de introverten en extraverten trouwens niet zwart-wit, maar een grijs gebied. Iedereen heeft wel trekken van beide, zegt ze. “De gemiddelde persoon heeft beide kanten in zich. Dus het is niet zo zwart-wit als sommigen misschien wel denken.
Ik laveer ook tussen beide. Het grootste verschil om de twee toch te onderscheiden? Dat is denk ik dat een echte introvert eerst de beweging naar binnen maakt, voordat ie naar buiten komt. Dus op het moment dat er bijvoorbeeld een vraag wordt gesteld, heeft een introvert eerst tijd nodig om daar zelf even over na te denken voordat ie met een antwoord, plannen of ideeën komt.
De extravert krijgt juist vaak antwoorden en ideeën ín gesprek met anderen. Door te praten en te sparren. Extraverten uiten zich veel directer, denken hardop. Terwijl een introvert meer tijd nodig heeft en alles nauwkeurig overdenkt en reflecteert voordat hij of zij iets uit.”