happy young couple talking and holding cups while sitting on yellow sofa under air conditioner at home Beeld Getty Images/iStockphoto
happy young couple talking and holding cups while sitting on yellow sofa under air conditioner at homeBeeld Getty Images/iStockphoto

Zó hoog kunnen de kosten oplopen als je de airco elke dag aan hebt staan

Waar we normaal gesproken ons huis konden ontvluchten tijdens een hittegolf om vervolgens in de airco op kantoor te zitten, zit dat er deze zomer voor velen niet in. Een groot deel van de mensen werkt nog altijd thuis vanwege de coronacrisis, wat onderaan de streep behoorlijk wat geld kost. Denk hierbij aan de extra koffies die je drinkt, de uitgebreide lunch die je in elkaar flanst en uitgaven voor stroom. Van dat laatste maak je deze dagen waarschijnlijk nog meer gebruik dan normaal. Door die ventilator die de hele dag staat te draaien, of de airco die 24/7 aanstaat. Hoeveel kost dat laatste je eigenlijk?

Kosten airco

Een ventilator in huis tijdens de hete dagen anno nu, kun je haast wel een must noemen. Hoewel er een warm bries vanaf komt, brengt-ie je gevoelstemperatuur wél naar beneden en weten we inmiddels dat het niet heel veel kost om 'm de hele dag aan te laten staan. Heb je aan zo'n blazer niet genoeg? Dan kun je natuurlijk overwegen om een (mobiele) airco in huis te plaatsen. Waarschijnlijk is het geen verrassing, maar daarvoor moet je dieper in de buidel tasten dan voor een ventilator.

Investering

In de aanschaf kost een airco over het algemeen al een stuk meer dan een ventilator, al is het met de steeds hetere en langere zomers misschien tóch best een goede investering. Wat alleen wel handig is om te weten, is hoeveel stroom het verkoelingsapparaat verbruikt.

Niet niks

Als je een mobiele airco een hele dag aan laat staan, kunnen de kosten behoorlijk oplopen. Volgens MilieuCentraal ben je er zo'n negen euro per week aan kwijt, op basis van een veertigurige werkweek. Kanttekening: dit bedrag geldt alleen als er géén warme lucht naar binnen glipt; anders moet je airco weer werken om de temperatuur naar beneden te brengen en dat kost weer extra stroom.

Lees ook Raar maar waar: op déze plek kun je het beste de ventilator neerzetten in de slaapkamer

Keuzes, keuzes

Het grote voordeel is wél dat een airco ervoor kan zorgen dat het binnen zo'n tien graden koeler wordt dan dat het zonder zo'n apparaat is. Dus... het is maar wat je ervoor over hebt!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Libelle.nl | Beeld: iStock

Carolien TsaoGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden