Aziatische hoornaar  Beeld GettyImages
Aziatische hoornaarBeeld GettyImages

Zó bestrijd jij de Aziatische hoornaar - en verwar je ’m niet met een ‘gewone’ wesp

First things first: wat is een Aziatische hoornaar? Dit insect verspreidt zich door heel Nederland, is een stuk groter dan een normale wesp en maakt ook nog eens een zwaarder, brommend geluid.

Weg ermee!

De Aziatische hoornaar

Is deze Aziatische hoornaar bad news? Nou, eigenlijk alleen als je allergisch bent. Honingbijen, hommelsoorten en andere bestuivende insecten zijn eigenlijk vooral de dupe. Zij worden namelijk als een overheerlijke maaltijd gezien door de Aziatische hoornaars. Vooral de honingbijen komen in gevaar. We have to save them!

Not so fun fact: als je gestoken wordt door een Aziatische hoornaar is dat veel pijnlijker dan bij een ‘normale’ wespensteek. Dodelijk zijn de Aziatische hoornaars in principe niet. Maar net als bij gewone wespensteken is het vooral gevaarlijk als je er een allergische reactie op krijgt.

Vorig jaar werden de Aziatische hoornaars al 140 keer gespot in Nederland en dat aantal lijkt niet terug te dringen: in de eerste maanden van dit jaar zijn er al honderd (!) geverifieerde meldingen gedaan. Woon jij in de zuidelijke provincies? Let dan goed op, want dat is hun fave place to be tot nu toe.

Koningin doden

Hoe komen we van die beesten af? We have to kill the queens. Dat is namelijk de effectiefste manier om uitbreiding tegen te gaan. Simpel: vang ze en stop ze in de vriezer. Dit is de minst vervelende manier om ze te doden, omdat je én voorkomt dat je gestoken wordt én het voor en ‘zachte’ dood zorgt.

Tips

Als je een nest tegenkomt in de periode van april tot en met juni, kun je het zelf verwijderen of een professionele bestrijder inschakelen. Als je buiten deze periode een nest ziet: blijf dan vooral uit de buurt! Van juli tot en met september gaat het namelijk vaak om werksters en heeft het geen zin als je het nest verwijdert.

 

Bron: Maxvandaag

Halima TamimiGettyImages

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden