Wat! Houden oma's meer van hun kleinkinderen dan van hun eigen kinderen? Beeld Getty Images
Wat! Houden oma's meer van hun kleinkinderen dan van hun eigen kinderen?Beeld Getty Images

Wat! Houden oma's meer van hun kleinkinderen dan van hun eigen kinderen?

Vanaf het moment dat je een kind krijgt, wordt je moeder een oma. En dat kan een hoop tussen jullie veranderen. Dikke kans dat ze alleen nog maar oog heeft voor haar kleinkinderen en jij het met een stuk minder aandacht moet stellen. Waar jij ooit haar oogappeltje was, zijn dat nu jouw kinderen.

Kom je met je kinderen op bezoek bij oma, dan zou het zomaar kunnen dat alle focus ligt op je kids. Wellicht denk je zelfs dat je moeder meer houdt van hen dan van jou. Een onderzoek van The Royal Society wijst uit dat dit best wel eens waar zou kunnen zijn.

Oma's houden meer van hun kleinkinderen

Je ziet je moeder je kinderen aan alle kanten verwennen, waar jij vroeger bij wijze van nog geen snoepje mocht. Aan de ene kant krijg je een warm gevoel van het feit dat oma zo goed overweg kan met je kinderen, maar aan de andere kant kan het je ook best storen.

Onderzoek

Pijnlijke conclusie: uit recent onderzoek is gebleken dat veel oma's (niet alle) daadwerkelijk meer houden van hun kleinkinderen dan van hun eigen kinderen. Dit is niet gemeten aan de hand van een vragenlijst, voor dit onderzoek zijn MRI scans gemaakt om een kijkje te nemen in het brein van 50 verschillende oma's.

Allen hadden ze kleinkinderen tussen de drie en twaalf jaar oud. De onderzoekers lieten de oma's steeds twee foto's zien. De eerste van hun kleinkind en de tweede van hun eigen kind. Wat bleek? Op het moment dat de oma keek naar de foto van haar kleinkind werd het deel van haar hersenen geactiveerd dat over emotionele empathie gaat.

Als ze keken naar de foto van hun eigen zoon of dochter was te zien dat het deel van de cognitieve empathie minder actief werd. Dit zou kunnen betekenen dat oma over het algemeen een grotere mentale connectie heeft met har kinderen en een emotionele connectie met haar kleinkinderen.

Lees ook 10 belangrijke dingen die je kind kan leren van zijn oma en opa

Is dat erg?

Of alle oma's daadwerkelijk meer van hun kleinkinderen houden dan hun eigen kinderen, is nog maar de vraag. Wel is het logisch dat een oma op een andere manier van haar kleinkinderen houdt dan van haar eigen kinderen. Ze heeft er plots een nieuwe rol bij en is waarschijnlijk erg trots.

Mocht je het gevoel hebben dat de band tussen jou en je moeder hier onder lijdt, dan is het goed om erover te praten. Ook als ze over jouw opvoedidealen heenwalst. Jij bent en blijft de moeder van je kinderen..Geef je grenzen aan en deel je gevoelens, dan zal oma vast wel een stapje terug nemen.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Famme | Beeld: Getty Images

Renée KoopmanGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden