Voorjaarsschoonmaak: déze 10 jaarlijkse dingen moet je niet vergeten Beeld Getty Images
Voorjaarsschoonmaak: déze 10 jaarlijkse dingen moet je niet vergetenBeeld Getty Images

Voorjaarsschoonmaak: déze 10 jaarlijkse dingen moet je niet vergeten

Hoe vervelend is het als je net je huis hebt schoongemaakt en de volgende dag denkt: ik kan weer opnieuw beginnen? Juist ja, ontzettend vervelend! Het scheelt dat er een aantal dingen zijn die je maar één keer per jaar schoon hoeft te maken. Het is ideaal om deze meteen mee te pakken met je voorjaarsschoonmaak. Welke dingen dat zijn, zetten we voor je op een rijtje.

1. De buitenkant van de ramen

Het schoonmaken van je ramen aan de buitenkant is hetzelfde principe als aan de binnenkant. Alleen moet je voor de buitenkant soms wat hoger schoonmaken. Een tip is om een borstel te gebruiken om het kozijn ook schoon te kunnen maken. Gebruik daarna een niet-pluizende doek om het geheel weer droog te maken. De glazenwasser heb je als back-up, mocht je er zelf niet aan toe komen ;).

2. De gordijnen en vitrage

Je gordijnen en vitrage schoonmaken is een karweitje in huis dat je echt niet zo vaak hoeft te doen. Handig is om je gordijnen zelf (voorzichtig!) te wassen. Eén keer per jaar je gordijnen naar de stomerij brengen, is iets wat je ook kan doen om ze schoon te krijgen.

3. De droger

Voordat je de droger gaat schoonmaken, is het van belang dat je eerst eventjes de stekker eruit haalt. Hierna kan je met de stofzuiger al het stof om en rond de droger verwijderen. Als je de binnenkant van de droger schoon wilt maken, kun je speciale slangen en borstels gebruiken. Dit maakt het een stukje makkelijker.

4. De open haard

De open haard is een item in huis dat ook flink schoongemaakt moet worden zodra het afgelopen is met de winter. De stofzuiger kan je gebruiken om al het as weg te halen. Gebruik een vochtig papieren handdoekje om de verdere restjes weg te halen. Vergeet niet dat je schoorsteen één keer per jaar nagekeken moet worden door een schoorsteenveger.

5. De gestoffeerde meubels

Je gestoffeerde meubels schoonmaken. Dit is een klusje waarbij je zou denken dat dit gedaan moet worden door een professional. Maar guess what?! Jij kan het ook als je weet hoe je het moet doen en als je de juiste behandelspullen ervoor hebt. Wanneer dit niet het geval is, kan je toch beter de professional aan zijn jasje trekken.

6. De garage en de kelder

De garage en kelder staan bekend om het bewaren van rommel. Deze ruimtes één keer per jaar schoonmaken is dus wel handig om te doen. Daarbij kan je gelijk kijken wat je echt nodig hebt en wat je beter weg kan doen.

7. De verwarming

Het zou vast en zeker niet je favoriete bezigheid zijn om je verwarming schoon te maken. Dit één keer per jaar doen, is echter wel nodig. Het is handig om hiervoor een zachte borstel te gebruiken als opzetstuk op je stofzuiger. Hiermee kan je makkelijk langs de randen zuigen. Het klusje is zo geklaard en je hebt er ook profijt van, aangezien je er weer schone lucht voor terug krijgt. Als je de verwarming hebt schoongemaakt, kan je er weer een jaartje mee vooruit.

8. De tuinmeubels

De zomer komt eraan, dat betekent dat het weer tijd is om je tuinmeubels eens grondig schoon te maken. Hierdoor kan je, wanneer de tijd echt daar is, ultiem gaan genieten. Gebruik een scheutje groene zeep in een emmer met heet water om alles spik en span te krijgen. Het is wel van belang dat je alles eerst even afspoelt met een tuinslang. Het voorjaar is sowieso het beste moment om je tuinmeubels schoon te maken.

9. Het tapijt

Je tapijt schoonmaken is iets wat je beter aan een professional kan vragen. Als je dit één keer per jaar goed laat schoonmaken, kan je weer een tijdje vooruit.

Lees ook Je wc schoonmaken met droogtrommeldoekjes? Dit is waarom

10. De dakgoot legen

Je dakgoot die verstopt raakt van alle bladeren is niet ideaal. Ook dit moet eens in de zoveel tijd schoongemaakt worden. Als je de dakgoot niet leegt, kan dit zorgen voor een overstroming. Wederom kan je hier een professional voor vragen, maar iemand die handig is en zelf een ladder op wilt klimmen kan dit natuurlijk ook doen.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Libelle | Beeld: Getty Images

Yana MensGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden