poetsen Beeld Getty Images
poetsenBeeld Getty Images

Vieze kookluchtjes verwijderen? Zo doe je dat!

Gebakken vis, bloemkool, een pittige curry…Stuk voor stuk zijn het heerlijke gerechten, maar ze zorgen wel voor een penetrante geur die je zo snel mogelijk het huis uit wilt hebben. Hoe doe je dat? Volg dit stappenplan om kookluchtjes te verwijderen.

Restjes voedsel goed opruimen

Zodra je klaar bent met koken en eten is het belangrijk om alle restjes zo snel mogelijk én op de juiste manier op te ruimen. Zo voorkom je dat de geur zich verspreidt. Verpak de restanten in afgesloten plastic bakjes en plaats in de koelkast of vriezer. Berg ook alle ingrediënten en sauzen op waar ze thuishoren. Dit zijn ook vaak de boosdoeners.

Borden direct afwassen

Je kunt kookluchtjes ook voorkomen door een vieze vaat meteen af te wassen of in de vaatwasser te zetten. Heb je hiervoor geen tijd? Laat de borden en het bestek dan in een sopje weken. Let er ook goed op dat er geen voedselresten in de gootsteen liggen, ook dit kan ongewenste geuren verspreiden. Wil je dit sowieso voorkomen? Schrob dan de wasbak met een halve citroen.

Maak het fornuis schoon

Vergeet na het koken niet het fornuis en het aanrechtblad goed schoon te maken. Gebruik een ontvettend middel als je gefrituurd of gebakken hebt. Als je het vet niet snel verwijdert, zal de geur alleen maar sterker worden. Vergeet ook niet de afzuigkap schoon te maken. Een verzameling van vet en stukjes voedsel leidt vaak tot vieze geurtjes.

Breng de vuilniszak weg

Heb je restanten voedsel in je afvalbak gegooid? Breng deze dan direct weg. In de meeste gevallen is het de afvalbak in de keuken die voor vieze geuren zorgt. Maak de afvalbak ook regelmatig schoon met een allesreiniger of zeep met water. Tip: leg op de bodem een verfrommelde krant, frisse citroendoekjes of kattenbakvulling. Dit zorgt ervoor dat vieze geuren geabsorbeerd worden.

Ventileren

Als je gaat koken, is het belangrijk dat je goed ventileert. Zet daarom zo veel mogelijk ramen in de keuken open en vergeet de afzuigkap niet. Die zorgt ervoor dat kookluchtjes meteen uit het huis trekken.

Koelkast en vriezer

Soms komen vieze geuren ook uit de koelkast of vriezer. Dit komt doordat er misschien nog vergeten restjes liggen of de houdbaarheidsdatum van bepaalde producten verstreken is. Houd dit goed in de gaten.

Koekjes en koffie

Koffiebonen malen en cake bakken is een makkelijke manier om je huis juist te vullen met een aangename geur. Dit elimineert de ongewenste kookluchtjes en je hebt ook nog iets lekkers op tafel staan.

Zo ruikt het heerlijk in huis

(zonder geurkaarsen of geurstokjes te gebruiken)

Zelfgemaakte luchtverfrissers

Er zijn natuurlijk allerlei kant-en-klare luchtverfrissers te verkrijgen, maar je kunt ook eenvoudig zelf een luchtverfrisser maken. Zet bijvoorbeeld een pannetje met kruiden op het vuur te pruttelen. Hiervoor heb je de schillen van citrusvruchten nodig, kruidnagels, nootmuskaat en een kaneelstokje. Wat ook helpt, is een schaaltje met azijn of gemalen koffiebonen.

Geurende kaarsen

Als er nog steeds kookluchtjes in je huis hangen, kun je ook geurende kaarsen of geurstokjes in huis halen. Succes gegarandeerd.

Redactie FlairGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden