Verwarming aan tijdens koude herfstdagen? Zó hou je je kamerplanten in leven Beeld Getty Images
Verwarming aan tijdens koude herfstdagen? Zó hou je je kamerplanten in levenBeeld Getty Images

Verwarming aan tijdens koude herfstdagen? Zó hou je je kamerplanten in leven

De dagen worden steeds kouder nu de herfst is begonnen, dus we zetten weer wat vaker de verwarming weer aan in huis. Lekker warm en knus, al zijn je kamerplanten met die warmte iets minder blij. Wij geven je een paar tips zodat je kamerplanten de warmte van de verwarming overleven.

Droge lucht

Als je de verwarming in huis aanzet, beïnvloed dat de luchtvochtigheid in huis. En dat is iets waar je kamerplanten niet blij van worden. De lucht wordt door een verwarming namelijk een stuk droger, waardoor planten met dunnen bladeren kunnen uitdrogen en bruine randjes krijgen. En als een kamerplant uitdroogt is de kans groot dat je geliefde plantje doodgaat.

Een bijkomend nadeel van de lage luchtvochtigheid is dat beestjes, zoals trips en spint, sneller groeien en zich makkelijker verspreiden naar andere plantjes. En dat wil je natuurlijk niet!

Weg bij de verwarming

Plaats je kamerplanten ook niet in de buurt van een verwarming als die aanstaat. Planten gaan niet heel goed op de directe warmte van een verwarming. Al hoef je met planten met dikke bladeren, cactussen of vetplanten niet zoveel rekening te houden, die kunnen wel tegen wat extra warmte. Ook als het tocht in huis, is het slim om de plantjes wat verder weg van ramen te plaatsen.

Wat kun je doen?

Tegen de lage luchtvochtigheid kun je verschillende dingen doen. Spray je planten extra in met een plantenspuit of gebruik een diffuser om de luchtvochtigheid beter op peil te houden als de verwarming aanstaat. Ook kan je bakjes met water op de vensterbank zetten of aan de verwarming hangen.

Ook is het handig om je was te laten drogen in een kamer waar veel planten staan, de fluitketel wat langer te laten koken of te douchen met de badkamerdeur open. Zo komt er wat meer vocht in de lucht en drogen je kamerplanten minder snel uit. Iets meer liefde en aandacht kunnen je groene plantjes dus goed gebruiken in de herfst en winter!

Heb je echt helemaal geen groene vingers? Wij hebben een paar kamerplanten voor je op een rijtje gezet die niet dood te krijgen zijn.

Bron RTLnieuws

Merel DuitGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden