Trucje: zo smaakt goedkope wijn duur Beeld
Trucje: zo smaakt goedkope wijn duur

Trucje: zo smaakt goedkope wijn duur

Een goed glas wijn smaakt altijd. Maar een schitterende chardonnay kunnen we ons niet altijd veroorloven. In de plaats kopen we een fles koppijnwijn van vier euro in de supermarkt. Als jouw flesje pinot cheap echt niet te pruimen is, kan je misschien dit trucje eens proberen.

Volgens de website Bustle kan je een flutwijn toch goed laten smaken door hem in de blender te gieten. Dit proces heet hyperdecanteren. Door de wijn te luchten aan een hoge snelheid, komen er rijkere smaken naar boven.

Door de hyperdecantatie stel je de wijn bloot aan zuurstof en dat brengt meer genuanceerde smaken naar boven. Door de zuurstof verdwijnen de scherpe noten naar de achtergrond en worden de tanines - de oorzaak van die bittere smaak - verzacht.

Er zijn voor-en tegenstanders van hyperdecantatie. Traditionele wijnliefhebbers vinden het een controversiële techniek. Voorstanders beweren dat hyperdecanteren alle voordelen van karafferen* biedt, maar dan in 30 seconden.

null Beeld

*De woorden karafferen en decanteren worden vaak door elkaar gebruikt. De term decantatie klopt in feite niet in deze context. Eigenlijk moeten we karafferen zeggen. Karafferen doe je om een wijn lucht te geven, zoals jonge rode wijn met veel stroeve tannines. Door de wijn veel lucht te geven worden de tannines versneld zachter. Decanteren doe je om wijn te scheiden van het bezinksel. Weetje van de dag :-)

Lees ook

Bron: Bustle, VTM via Flair.be // Afbeeldingen: giphy

wordpress_beheer.nl@sanoma.com

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden