Tips om veilig vuurwerk af te steken met je kind Beeld nbsp
Tips om veilig vuurwerk af te steken met je kindBeeld nbsp

Tips om veilig vuurwerk af te steken met je kind

Van 31 december 18.00 uur tot 1 januari 02.00 uur mag het weer: vuurwerk afsteken. En hoe groter je kinderen worden, hoe interessanter ze het vinden om mee te doen. Daar kunnen de nodige risico’s bij komen kijken, en die wil je natuurlijk het liefst zo veel mogelijk tackelen.

Vanaf welke leeftijd mogen kinderen eigenlijk zelf vuurwerk afsteken? Zijn sterretjes wel echt zo veilig? En vooral: hoe kun je het risico op ongelukken zo veel mogelijk beperken? Onderstaande tips helpen je op weg.

Leeftijd kinderen vuurwerk

Als het aankomt op de leeftijd waarop kinderen zelf vuurwerk af mogen steken, moet je rekening houden met de verschillende categorieën die er bestaan. Op de verpakking vind je in welke categorie jouw gekochte vuurwerk valt. Er zijn er vier:

 • F1: vuurwerk dat weinig geluidsoverlast veroorzaakt en niet veel gevaar met zich meebrengt. Bestemd voor gebruik in een besloten ruimte, inclusief vuurwerk voor gebruik binnenshuis. Mag afgestoken worden vanaf 12 jaar.
 • F2: dit type vuurwerk levert weinig gevaar op en heeft een laag geluidsniveau. Bestemd voor gebruik buitenshuis in een afgebakende plaats. Mag afgestoken worden vanaf 16 jaar.
 • F3: vuurwerk dat bedoeld is om buiten af te steken – in een grote open ruimte – en middelmatig gevaar oplevert. Het geluidsniveau ligt hoger dan bij de categorieën hierboven, maar is niet schadelijk voor de gezondheid. Mag afgestoken worden vanaf 18 jaar.
 • F4: dit is de gevaarlijkste in z’n soort en mag dan ook alleen worden afgestoken door mensen met gespecialiseerde kennis over vuurwerk.

Veilig vuurwerk afsteken met kinderen

Er zijn een paar dingen waar je rekening mee moet houden als je het afsteken van vuurwerk zo veilig mogelijk wil laten verlopen. Koop allereerst alleen vuurwerk bij officiële verkooppunten. Enne, zet voordat je naar de winkel gaat óók een aansteeklont en vuurwerkbril op het lijstje, en leg je kind alvast uit dat vuurwerk afsteken best gevaarlijk is. Tijdens het vuurwerk afsteken moet je hierop letten:

 • Een jas met capuchon is misschien lekker warm en handig als het regent, maar als er vuurwerk wordt afgestoken kun je ‘m beter aan de kapstok laten hangen. Vuurwerk kan namelijk in de capuchon terecht komen. Zorg er daarnaast voor dat je kind geen brandbare kleding aanheeft.
 • Lees ruim van tevoren de aansteekinstructie. Een goede voorbereiding is het halve werk en dan hoef je niet ’s avonds nog snel die handleiding door te jagen omdat de kids niet kunnen wachten tot ze naar buiten mogen.
 • Behalve een aansteeklont en een vuurwerkbril is het ook verstandig om potten stabiel neer te zetten; voor de vuurpijlen. Graaf ze desnoods deels in. Grote vuurpijlen? Sla dan een pvc-buis in de grond.
 • Steek vuurwerk vooral niet vanuit je hand af; je weet nooit wanneer het gaat ontploffen en waar het terecht komt.
 • Siervuurwerk in huis gehaald? Zet het stevig neer op een vlakke ondergrond, zodat het niet om kan vallen. Vuurwerkpotten kun je het beste tussen twee stenen klemmen.
 • Let op omstanders en de windrichting.
 • Neem minstens zes meter afstand.

En sterretjes?

Het vuur van sterretjes is koud en daarom zonder gevaren, wordt vaak wel gezegd. Maar is dat ook echt zo? Helaas niet; koud vuur bestaat namelijk niet. De sterretjes die er vanaf komen voel je misschien niet, maar het brandende gedeelte heeft een temperatuur van zo’n 1.500 graden. Dit kan voor flinke brandwonden zorgen.

Vind je het toch te risicovol om vuurwerk af te steken in het bijzijn van je kind? Dan kun je altijd nog naar een professionele vuurwerkshow gaan. Ook prachtig!

Bron: Ouders van nu

Redactie Flairnbsp

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden