Vrouw met kruidenplantjes Beeld Getty Images
Vrouw met kruidenplantjesBeeld Getty Images

Thank us later: met déze tips houd je je kruidenplantjes uit de supermarkt wél in leven

Het goed onderhouden van de kruidenplantjes uit de supermarkt lijkt soms een moeilijkere taak dan het bereiden van het gerecht zelf. Hieronder delen wij een aantal handige tips die kunnen helpen om je supermarkt kruidenplantjes toch nog langer te laten leven.

Speciaal gekweekt

Je kunt nog zulke groene vingers hebben, de kans dat je jouw supermarktplantje sneller verdort dan een variant uit een tuincentrum is groot. Dat heeft er namelijk mee te maken dat ze speciaal gekweekt zijn om snel het loodje te leggen. In voor het plantje ideale omstandigheden is ‘ie ontwikkeld, en bij jou thuis is het dan toch anders. Tip 1: koop ‘m dus eens bij het tuincentrum en zie of het wat uitmaakt.

Verzorgen kruidenplantjes

Door die ideale omstandigheden, is het heel belangrijk je erin te verdiepen wat jouw plantbaby nodig heeft. Veel of weinig water? Zon of geen zon? Binnen of buiten? Het ene kruidenplantje is het andere niet, dus er is geen eenduidig advies over hoe te verzorgen. Tip 2: googel je suf en vind uit wat jouw plantje nodig heeft.

Water geven

Water is a plant’s best friend. Maar niet te veel en ook niet te weinig. En de manier waarop is ook belangrijk. Wist je dat niet het gebrek aan water, maar juist het overschot eraan in veel gevallen de doodsoorzaak is bij kruidenplantjes? Daarom is het handig om het water geven om te draaien. Dus niet van bovenaf met een gieter, maar een beetje water op een schoteltje en daar je plantje in zetten. De wortels nemen dan het vocht op en de bovenkant blijft droog. Tip 3: wissel de manier van water geven.

Verpotten

En dan de laatste tip: verpotten. De plantjes hebben vaak véél meer ruimte nodig dan ze in het plastic potje van de supermarkt krijgen. Dus verpotten it is. Pak een potje, doe daar tuinaarde of potgrond in en bevrijd het plantje uit het supermarktpotje. Vervolgens plant je ‘m zo dat alle wortels voldoende ruimte hebben. Als het goed is kun je nu zo’n zes maanden vooruit. En anders is de supermarkt vast dichtbij om het nóg een keer te proberen.

Redactie FlairGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden