Vrouw maakt ramen schoon Beeld Getty Images
Vrouw maakt ramen schoonBeeld Getty Images

Schimmel op de ramen? Zo kom je er vanaf (en zo voorkom je het)

In de winter is het temperatuurverschil tussen binnen en buiten aanzienlijk groter dan in de andere seizoenen. Dit zorgt voor veel vocht op en rondom je ramen en dat kan weer zorgen voor schimmel. Al helemaal als je de verwarming af en toe nog aanzet.

Uiteraard zit je niet op schimmel te wachten. Hoe kom je er weer vanaf?

Hoe ontstaat schimmel?

Voorkomen is beter dan genezen, dus is het handig om te weten hoe schimmel ontstaat. Zo kun je makkelijker de kern van het probleem aanpakken. In principe kan schimmel overal groeien waar het vochtig is. Dit gebeurt vaak op ramen, omdat door de kou buiten en de warmte binnen de ramen snel vochtig worden én blijven.

Als je je ramen niet goed droog houdt, kan dit dus zorgen voor beschimmelde plekken op bijvoorbeeld de kitranden, kozijnen of vensterbanken. Ieuw.

Hoe pak je het aan?

Niemand zit te wachten op schimmel en daarom is het belangrijk om het zo snel mogelijk aan te pakken. Ventilatie is key. Het voelt nu tijdens deze koude dagen misschien wat tegenstrijdig om je ramen vaak open te houden, maar hoe beter je je huis ventileert, des te kleiner is de kans dat je schimmel krijgt. Vaak zitten er ventilatieroosters boven de ramen. Als je die openhoudt, komt er altijd frisse lucht in je huis.

Interessant feitje: je huis wordt sneller warm als je veel frisse buitenlucht binnenlaat, in tegenstelling tot als je dat niet doet en je ramen dus dicht hebt. De lucht binnen is namelijk vochtiger. Handig om te weten met deze koude dagen!

Tijd om te poetsen

Mocht je ineens wel schimmel op je raam of kozijn zien, moet je er toch echt aan geloven. Tijd om de handen uit de mouwen te steken. Ga aan de slag met een allesreiniger als de schimmel op je ramen zit. Dit is best makkelijk te verwijderen.

Als de schimmel zich heeft genesteld op hout, kitranden of rubber kun je het beste werken met soda. Let er op dat je dit met een vochtig doekje of sponsje doet. Het is namelijk zo dat wanneer je met een droge doek over schimmel wrijft er stofjes los kunnen komen die je niet in je longen wilt krijgen. Als je een nat doekje gebruikt, blijven deze stofjes plakken.

Werkt soda niet? Ga dan aan de slag met hardnekkig chloorwater. Daar kan geen schimmel tegenop. Mocht je ook geen soda of chloorwater hebben, dan kun je een schimmelreiniger kopen. Laat het een nachtje rusten en het verschil is de volgende dag te zien. Good luck!

Bron: LINDA

Renée KoopmanGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden