Rommel in huis: hoe overleef je samenwonen met een sloddervos?
Vuile ontbijtbordjes in de gootsteen, vieze sokken tussen de schoenen en overal koffiekopjes. Ugh! Sommige mensen zijn echt sloddervossen. Hoeveel je ook van je partner of je huisgenoten houdt, als je zelf ontzettend netjes bent kan leven met anderen af en toe een rommel zijn. Adem in en weer uit, met deze tips maak je het jezelf iets makkelijker.
Het kan je huis ineens niet meer als thuis laten voelen als het, naar jouw idee, een bende is. Zo overleef je samenwonen met een sloddervos!
1. Versimpelen
Als je erg netjes bent, vind je je huis al gauw een enorme bende. In plaats van je irritaties te generaliseren, kan je beter tegen je partner of huisgenoot zeggen waar je je precies aan ergert. Dus niet roepen dat de keuken alwéér een troep is, maar zeg dat je het fijn vindt als de vieze ontbijtborden meteen de vaatwasser ingaan. Dat klinkt al een stuk overzichtelijker, toch?
Maar versimpelen zit ook in het organiseren van je huis. Denk aan hele simpele dingen, bijvoorbeeld een wasmand met of zonder klep. De rommelkonten onder ons kunnen de vuile was óp de deksel leggen in een gehaaste bui. Een huis zonder systemen met extra tierelantijnen heeft waarschijnlijk zo zijn voordelen voor jullie allebei.
2. Persoonlijke rommelhoekjes
Als je solo in je stulpje woont, gaat alles precies volgens jouw boekje en zal er nooit ergens iets liggen als jij het daar niet wilt hebben, maar aan andermans spullen kan je niet zomaar komen. Langzaam maar zeker zullen er in huis random rommelhoekjes ontstaan. Wees niet bang! Dit soort hoekjes geven óók overzicht. Als je partner ergens in huis een stapeltje van zijn spullen ziet liggen, is de kans groter dat hij juist daar iets naast legt dan midden op tafel. Het is een soort middenweg.
3. Zie wat de ander wel doet
Ugh! Soms kan de rommel je toch écht te veel worden en word je er gewoon mega chagrijnig van. Begrijpelijk. Toch is het belangrijk om te onthouden dat je huisgenootje geen plaaggeest is die je altijd dwars wilt zitten. Uiteindelijk zijn het ook maar mensen, onthoud dat!
Het is belangrijk om in te zien dat ze ook hun steentje bijdragen in het huishouden. Misschien kookt je partner wel extra lekker, of doet je huisgenoot altijd de boodschappen op de terugweg vanuit werk. Dat is ook weet een taakje minder voor jou. Je bent niet met de liefde van je leven samen gaan wonen omdat ze zo ontzettend goed kunnen stofzuigen!
Lees ook Het is bewezen: schoonmakende mannen leven aanzienlijk langer
4. Plan grote schoonmaakacties
Als jij netter bent dan degene waarmee je leeft, hebben jullie duidelijk een andere 'grens'. Jij ziet de eerste sok al slingeren en slaat alarm, terwijl zij pas een week later beginnen te merken dat het een troep in huis is. Een overzichtelijk schema kan helpen met het uitvoeren van taken. Je kan aan je partner voorstellen om elke week samen twee uurtjes de rommel aan te pakken en zo de boel onder controle te houden.
5. Voorkom dat een taak 'van jou' is
Wanneer je je aan iets ergert, is de kans groot dat je er alles aan doet om datgene te voorkomen. Als je bijvoorbeeld een hekel hebt aan een berg vuile vaat op het aanrecht, ga jij alles natuurlijk zo snel mogelijk afwassen. Wel vervelend. Nu heb je je deze taak per ongeluk toegeëigend. Om dit te voorkomen moet je beter in gesprek gaan met je partner. Als je uitlegt echt een hekel te hebben aan een bepaalde klus en zij vertellen je wat zij verschrikkelijk vinden, kunnen jullie de taken omwisselen, of om de beurt doen. Zo graaf je niet, per ongeluk, je eigen graf.
Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.
Bron: Well+Good | Beeld: Getty Images