Family having a healthy meal, in victorian style greenhouse Beeld Getty Images
Family having a healthy meal, in victorian style greenhouseBeeld Getty Images

Op deze manier maak je een goede indruk op je schoonfamilie tijdens de feestdagen

Een goede eerste indruk maken op je schoonfamilie blijft altijd spannend. We willen allemaal graag de perfecte schoonzoon of dochter zijn. Maar niemand is perfect. Toch hebben we hier een aantal tips om tijdens het kerstdiner een goede indruk achter te laten.

Neem een bloemetje mee

Hier krijg je natuurlijk bonuspunten voor. Een bosje bloemen, fles wijn (als ze dat drinken) of bonbons scoren altijd punten. Het is een dankbaar geschenk en zo weten ze dat je aan ze hebt gedacht. Je kunt nog een stapje verder gaan door het meer persoonlijk te maken. Vraag aan je partner wat voor koffie zijn moeder het liefste drinkt of welk koekje zijn vader altijd eet. Zo maak je een cadeautje nog iets specialer.

Voorbereidingen

Voordat je je schoonouders gaat ontmoeten, kan het fijn zijn om eerst met je partner te gaan zitten en bespreken hoe zijn ouders zich gedragen. Zijn het spontane mensen, heel netjes of juist lekker losjes? Misschien heeft zijn of haar familie wel speciale tradities, probeer die dus ook te respecteren. Het is altijd leerzaam om nieuwe tradities te leren kennen. Zorg ervoor dat je zijn ouders al een klein beetje kent, want daar kun je je op aanpassen.

Communiceer met je partner

Je hoeft er ook niet alleen voor te staan tijdens de ontmoeting. Bespreek met je partner waar je bang voor bent en hij kan je vertellen waar je absoluut niet over moet beginnen tijdens het diner. Zo weet je zeker dat je geen gevoelige snaar zal raken. Samen kunnen jullie een plan bedenken voor wanneer een conversatie niet helemaal lekker loopt. Je kunt een woord afspreken wat je kan zeggen als het foute boel is, zodat je partner je uit de brand kan helpen. Het zal vast niet zo ver gaan, maar een back-up plan kan nooit kwaad.

Wees niet altijd aan het woord

Tuurlijk, je moet niet de kat uit de boom gaan kijken en afwachten tot iemand iets aan je vraagt. Probeer zelf vragen te stellen en laat merken dat je geïnteresseerd bent in wat je schoonouders te vertellen hebben. Je mag je mening geven over iets, maar het moet geen debat worden. Probeer zware onderwerpen, zoals politiek, te vermijden. Dat ligt vaak gevoelig. Als je langer samen wil blijven met je partner dan kun je zijn ouders beter te vriend houden. Zijn moeder is tenslotte de belangrijkste vrouw in zijn leven.

Een steentje bijdragen

Hulp aanbieden is altijd goed. Helemaal als je schoonouders je hebben uitgenodigd voor een diner, want dat kost veel werk. Ruim de tafel af, help met afwassen of zet een kopje koffie. Ze zullen er vast geen 'nee' tegen zeggen. Zo weten ze dat je behulpzaam bent en je dat dus ook doet voor hun zoon of dochter.

Wees jezelf

Deze is cliché, maar wel belangrijk. Probeer je niet voor te doen als een ander persoon. Dat is voor jezelf niet fijn en het geeft juist een aparte sfeer. Hoe vaker je ze zult zien, hoe losser je gaat worden bij je schoonouders. Het allerbelangrijkste is om te genieten van de tijd die jullie samen hebben. Het wordt vast hartstikke gezellig!

Redactie FlairGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden