Oh no: kunnen spinnen ontsnappen uit de stofzuiger als je ze hebt opgezogen? Beeld Getty Images
Oh no: kunnen spinnen ontsnappen uit de stofzuiger als je ze hebt opgezogen?Beeld Getty Images

Oh no: kunnen spinnen ontsnappen uit de stofzuiger als je ze hebt opgezogen?

Ben jij bang voor spinnen? Opzuigen met de stofzuiger lijkt dan een snelle en gemakkelijke oplossing. Als je dit regelmatig doet, wil je het volgende waarschijnlijk helemaal niet weten: spinnen kunnen uit een stofzuiger ontsnappen.

Yes, spinnen kunnen ontsnappen

De één is als de dood voor spinnen, de ander vindt ze totaal niet eng. Ben jij met de stofzuiger aan de slag gegaan om spinnen op de zuigen, weet dan dit: zodra de stofzuiger weer aan de kant staat, kan het beestje inderdaad weer ontsnappen uit de stofzuiger. Als de spin het opzuigen heeft overleefd en een doorgang kan vinden naar de uitgang, dan kan hij ontsnappen. Oh jee!

De overlevingskans hangt wel af van enkele factoren. Bij sommige stofzuigers is ontsnapping niet mogelijk. Dat komt door verschillende klepjes die tijdens het stofzuigen open zijn, maar weer sluiten als het apparaat uitstaat. Ook speelt de grootte van de spin een belangrijke rol. Hoe groter de spin is (brrr!), hoe groter de overlevingskans. Kleine spinnen en hooiwagens stikken sneller door al het stof in de stofzuiger. Huisspinnen rond de 1,5 centimeter hebben het makkelijker, maar ook zij kunnen stikken door te veel stof. Heb je echt een flinke spin ergens in huis rondzwerven, dan zul je hardere maatregelen moeten treffen.

Tips tegen spinnen

Als je de stang van de stofzuiger horizontaal neerlegt of met de voet omhoog maak je het lastiger voor de spin om eruit te kruipen. Ook kun je het beste na het opzuigen van de spin de stofzuiger nog even laten draaien. Zo wordt de stofzuigerzak voller en wordt het lastiger voor de spin om te ontsnappen en is de kans dat de spin stikt in al het opgezogen stof. Kijk ook vooral even tussen onze 6 tips om spinnen te verjagen, zodat jij jouw huis heerlijk spinnen-vrij kan maken!

Lees ook Spinnentijd is begonnen en helaas: ze zijn dit jaar dikker en groter dan ooit

1+1=2?

Nog zo’n mythe waarvan je hoopt dat ‘ie niet waar is: klopt het dat spinnen altijd met z’n tweeën zijn? Dan kun je de één nog zo mooi opzuigen, loopt er nog ergens een achtpotig vriendje rond. Volgens spinnenexpert Aart Noordam is dit absoluut niet het geval. “Spinnen leven eigenlijk heel erg onafhankelijk van elkaar”, legt hij uit aan RTL Nieuws. “Als er meerdere spinnen op één plek te vinden zijn, betekent dat eventueel dat er meer voedsel te vinden is.” Pfoe, gelukkig!

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: RTL Nieuws, Vriendin | Beeld: Getty Images

Fleur HartmanGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden