Oh no, de egel verdwijnt. Zo maak je van je tuin een egelparadijs. Beeld
Oh no, de egel verdwijnt. Zo maak je van je tuin een egelparadijs.

Oh no, de egel verdwijnt. Zo maak je van je tuin een egelparadijs.

Een rondscharrelend egeltje. Veel schattiger wordt het niet in je achtertuin of je moet extreem gecharmeerd zijn van kruisspinnen. Dierenvrienden weten allang dat de egel graag een slokje water drinkt en absoluut niet tegen melk kan, maar kunnen we meer doen om dat bolletje geluk op pootjes de winter door te helpen?

De egel verdwijnt

Laten we eerst een aanname uit de weg ruimen: egels lopen niet alleen rond in landelijke gebieden. Nee, ook in je woonwijk vol kinderen en honden kunnen egeltjes lopen. En juist die egels kunnen wel wat extra bescherming gebruiken. In de afgelopen tien jaar is 50% van alle egels verdwenen door een gebrek aan een beschut plekje. En daar kom jij in beeld, want jij kunt de egel in je tuin een beschut en droog plekje bieden.

Doei, spinnen

Als je het al niet doet voor het schattige snoetje hierboven, dan is dit misschien nog een reden om je over de streep te trekken: de egel eet alle onwelkome gasten zoals larven, slakken en spinnen op en is daarmee dus hartstikke goed voor je planten. En, hadden we al gezegd dat ze gewoon schattig zijn?

Een huisje voor je egel

De grootste vijanden van de egel zijn, naast de automobilist, kou en nattigheid. Ze zoeken dus een warm en beschut plekje. Als je je tuin iets minder vaak aanharkt, niet bepaald een opgave lijkt ons, help je de egel dus al. Zij maken maken graag nesten in braamstruiken, heggen en omgevallen bomen. Mocht je je tuin liever wel strak onderhouden, dan is een egelhuisje een goed idee. Die kun je kant en klaar bestellen via Natuurmonumenten.nl, maar ook (herfstvakantie tip!) zelf maken.

Egels gebruiken hun huis voor hun winterslaap, maar ook om hun jongen groot te brengen én als veilige schuilplaats overdag. Zelf beginnen egels al in oktober nestjes te bouwen, maar al kom je er pas in november aan toe dan is het nog geen groot probleem, want soms switchen egels in februari nog van nest.

Lees ook: Maak je tuin duurzamer met deze slimme, simpele tips

Comfortfood

Zie je een egel overdag lopen, dan kun je ervan uitgaan dat er iets niet helemaal in de haak is. Egels zijn nachtdieren en laten zich vaak niet zien als het licht is. Waarschijnlijk is de egel dan op zoek naar eten, drinken of is hij verstoord in zijn slaap. Je kunt dan kattenbrokjes en vers water neerzetten, wat comfortfood. Maar er is ook speciaal egelvoer op de markt. Het kan ook zijn dat de egel ziek is, dan zie je hem vaker overdag. De beste kans geef je het diertje dan door hem zo snel mogelijk naar een dierenopvang te brengen. Weersta de verleiding het beestje in huis te nemen en daar te verzorgen. Egels zijn beschermde dieren en het is niet alleen verboden om egels zelf op te nemen, het is ook iets wat je beter aan iemand over kan laten met een beetje egelkennis.

Ook als je zeker weet dat er in jouw tuin geen egel huist, dan nog kun je een schoteltje met lekkers neerzetten. Voor de nachtgasten. Egels lopen ’s nachts soms wel een kilometer door de buurt om hun maaltje bij elkaar te scharrelen.

Als het even kan zorg dan dat de egel de tuin in en uit kan doormiddel van een opening in de heg/schutting en dek je vijver, zwembad of wildrooster goed af zodat het beestje er niet in kan vallen.

En dan is het zaak om ’s avonds je gordijnen en ogen open te houden om te zien of je al stekelige vriendjes hebt gemaakt.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Natuurmonumenten, egelbescherming.nl

Mariska Schulte

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden