Nostalgie: Deze 9 series keek jij sowieso als kind in de jaren 90 Beeld
Nostalgie: Deze 9 series keek jij sowieso als kind in de jaren 90

Nostalgie: Deze 9 series keek jij sowieso als kind in de jaren 90

null Beeld

Soms is er niks zo fijn als een trip down memory lane. Deze 9 series zullen geheid goede herinneringen oproepen aan je kindertijd. Misschien kun jij alle liedjes nog meezingen of was jij, tot nu dan, helemaal vergeten dat je vroeger uren naar deze shows keek? Welke van deze series was in de jaren 90 jouw favoriet?

De Fabeltjeskrant

De eerste aflevering van De Fabeltjeskrant werd uitgezonden in 1968 en de laatste aflevering in 1973. Van 1985 tot 1989 werd er een tweede serie gemaakt van de het populaire kinderprogramma en daarna werd een derde serie uitgezonden tot 1992. Daarna werden herhalingen van de serie echter nog heel vaak uitgezonden en in 2005 werd De Fabeltjeskrant zelfs verkozen tot Beste Kinderprogramma Aller Tijden. Vorig jaar werd bekend gemaakt dat er gewerkt wordt aan een 3D versie van De Fabeltjeskrant, wij zijn benieuwd!

Maple Town

Maple Town was een Japanse serie over de avonturen van het konijn Patty, de beer Bobby en hun families in het dorpje Maple Town. De serie liep in Japan van 1986 tot 1987 en werd in Nederland in de eind jaren 80 en begin jaren 90 uitgezonden.

David de Kabouter

De tekenfilmserie David de Kabouter werd gebaseerd op de kinderboeken van Rien Poortvliet en Wil Huygen. Oorspronkelijk is het een Spaanse tekenfilm uit 1985 waarvan in 1988 de Nederlandse versie werd uitgezonden. De tekenfilm werd geproduceerd in samenwerking met het Wereld Natuurfonds en gaat over de avonturen van David de Kabouter die dokter is en zijn vrouw Lisa.

Teddy Ruxpin

De serie Teddy Ruxpin kwam oorspronkelijk uit Amerika. In Nederland werd te tekenfilm in de eind jaren 80 en begin jaren 90 uitgezonden. Het verhaal gaat over het beertje Teddy, zijn vriend de achtvoeter Grubby en de uitvinder Newton Gimmick. Met zijn drieën reizen ze de wereld over in hun luchtschip op zoek naar een schat.

Vrouwtje Theelepel

Vrouwtje Theelepel was ook van oorsprong Japans en stamt uit de jaren 1983-1984. Vanaf 1985 werd de tekenfilm uitgezonden in Nederland. De echte naam van Vrouwtje Theelepel is Thea, ze wordt meestal 'Vrouwtje Theelepel' genoemd omdat zij altijd een gouden theelepel om haar hals draagt. Er is iets vreemds met haar: ze wordt op de meest ongelegen momenten zo klein als haar theelepeltje en kan dan met dieren praten. Maar dat weet niet iedereen. Samen met haar man Bazel, buurmeisje Wendy en de dieren uit het bos beleeft Vrouwtje Theelepel een heleboel spannende avonturen.

Seabert

De van oorsprong Franse tekenfilm Seabert vertelt het verhaal van Tommy, Aura en het zeehondje Seabert die de natuur willen beschermen. De serie werd gemaakt in 1985 en daarna nog vaak herhaald op de Nederlandse tv.

Paulus de Boskabouter

De televisiepoppenserie van Paulus de Boskabouter werd in 1967 uitgezonden en was gebaseerd op de boeken en tekststripreeks die door jean Dulieu bedacht werd. Alle marionetten uit de serie werden gemaakt door Jean Dulieu, die ook zelf alle stemmen insprak. De avonturen van personages als Paulus, Oehoboeroe, Greogorius en Eucalypta waren heel populair en werden ook vertaald naar het Zweeds, Duits, Japans en Engels.

Beestenbos is boos

Beestenbos is boos was een Engelse serie, die gebaseerd was op het boek van Colin Dann. Van 1992 tot 1995 was de tekenfilm in verschillende landen in Europa te zien. In Nederland staat de serie ook wel bekend onder de naam Het wakkere woud. De serie gaat over een groep dieren die in het bos wonen. Hun leefomgeving wordt echter bedreigd omdat de mensen hun bos willen platgooien om er een woonwijk te bouwen. De serie volgt de dieren op weg naar hun nieuwe leefomgeving: het Witte Hertenpark.

Winnie de Poeh

'Poeh beer, winnie de poeh beer'... kun jij het intro liedje ook nog helemaal meezingen? Wij wel! Er zijn al veel versies van Winnie de Poeh op tv geweest, maar als je het ons vraagt is de serie die van de eind jaren 80 tot de begin jaren 90 te zien was de beste! In The New Adventures of Winnie the Pooh volgden we de avonturen van Poeh-beer, Iejoor, Teigetje, Knorretje, Konijn, Roe, Kanga en Janneman Robbinson. De serie werd geproduceerd door Disney en was geïnspireerd op de verhalen van A. A. Milne. De serie werd uitgezonden van 1988 tot 1991.

Lees ook:

Nostalgie: dit dacht men in de jaren 90 van de mobiele telefoon

Nostalgie: Deze 18 tekenfilms keek jij sowieso in de 80's!

Nostalgie: 13 dingen die je sowieso herkent als je jong was in de 90's

Marte Westdijk

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden