Toilet rolls on pink background. Beeld Getty Images/Science Photo Library RF
Toilet rolls on pink background.Beeld Getty Images/Science Photo Library RF

Net terug van vakantie? Dít is waarom je meteen de wc moet doortrekken

Aan alle leuke dingen komt een keer een eind, zo ook aan die heerlijke vakantie. Maar na zo'n trip - of je nu in binnen- of buitenland bent geweest - is er niets fijners dan thuiskomen, toch? Als je thuis ben gekomen, loop dan gelijk door naar de wc. Niet omdat de nood hoog is, maar omdat je het toilet zo lang niet hebt gebruikt.

Wc doortrekken

Net zoals dat je bij thuiskomst de kranen open moet draaien en het water minstens een minuut moet laten doorstromen, is het verstandig om de wc's door te spoelen nadat je op vakantie bent geweest. Dit heeft allemaal te maken met een legionellabesmetting, die in stilstaand water en met warm weer in een kleine hoek zit.

Legionella

Wanneer water een tijdje stilstaat in de leidingen, gaat de kwaliteit er al gauw op achteruit. Tel daarbij op dat er warme dagen tussen zitten en de legionellabacterie ontwikkelt zich snel; dit kan tussen een temperatuur van 25 en 55 graden én in stilstaand water gebeuren.

Wanneer je de bacterie inademt middels kleine waterdruppels, kun je ziek worden. En dat kan variëren van een lichte legionellagriep tot de veteranenziekte, die het meest lijkt op een ernstige longontsteking. Het risico op besmetting is overigens wel heel klein, maar hè, better safe than sorry.

Lees ook Met deze tips houd je dat heerlijke vakantiegevoel véél langer vast

Weekend weg

Volgens waterbedrijven kun je de kranen het best eens in de drie tot vier dagen gebruiken. Dus ook als je een lang weekend weg bent geweest, doe je er goed aan om de kranen even te laten lopen en de wc('s) door te trekken. Dit kun je het best doen met de ramen open voor ventilatie. Laat je water uit de douchekop stromen? Doe 'm dan in een emmer met een doek eroverheen.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Libelle.be | Beeld: Unsplash

FlairGetty Images/Science Photo Library RF

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden