Met déze tips heb je meer plezier van de airco in je auto Beeld em
Met déze tips heb je meer plezier van de airco in je autoBeeld em

Met déze tips heb je meer plezier van de airco in je auto

Afgelopen tijd is het snikheet. Een autorit is hierdoor geen pretje. Als de zon vol op je auto staat kan de temperatuur snel oplopen tot 35 (!) graden. De airco in je auto is dan je reddingsmiddel. Grote kans dat je gewoon even snel de airco aanzet, maar er zijn een paar dingen waar je op moet letten. Met onderstaande tips heb je namelijk meer profijt van je airco in de auto.

Tips voor de airco in je auto

Niet alleen is onderhoud belangrijk voor de buitenkant van de auto, maar ook voor de airco. Het is aan te raden om zeker één keer in de drie jaar je airco te laten onderhouden. Zo weet je zeker dat je airco niet op het verkeerde moment het loodje legt. Het ligt eraan welke auto je hebt, maar je zou na zo'n 30.000 kilometer ook het interieurfilter moeten vervangen.

Vol op je gezicht gericht

Je zet de airco aan en richt het ventilatierooster waarschijnlijk vol op je gezicht. Heel erg lekker natuurlijk als het warm is, maar door dit te doen, duurt het verkoelen van de rest van je auto veel langer. Als je de lucht goed wilt verdelen richt je de ventilatieroosters omhoog. Op deze manier kan iedere passagier genieten van een aangename temperatuur.

Raampjes open

Grote kans dat als het heet je gelijk de airco aanzet als je de de auto instapt. Toch kun je dit beter niet doen. Het is beter om je auto eerst te ventileren. Zet heel even de ramen en deuren open. Zo zorg je ervoor dat de temperatuur in je auto al een stukje daalt en als je daarna de airco aanzet het sneller koud wordt.

Airco in de ochtend

Vaak is het in Nederland nog best fris in de ochtend. Ook de temperatuur in auto is dan nog best goed te doen. Een airco lijkt op dat moment overbodig, maar toch is het goed om het al wel aan te zetten. Hierdoor voorkom je dat de ramen beslaan, als het kwik later op de dag wel stijgt.

Lees ook Hitteplan voor in de slaapkamer: 8x tips om wél lekker te slapen tijdens een zomerse nacht

Kwaliteit boven kwantiteit

Het lijkt slim om aan het begin van de autorit de airco heel even op luchtcirculatie te laten staan, zodat het interieur van de auto dan sneller afkoelt. Maar het is veel verstandiger om de airco gelijk op de ‘auto-stand’ te zetten. Hierdoor verdeelt de airco de luchtstroom efficiënter en gelijkmatiger.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Margriet | Beeld: Getty Images

Danielle Van Hoekem

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden