vrouw tuinieren Beeld Getty Images
vrouw tuinierenBeeld Getty Images

Last van brandnetels in de tuin? Zo verwijder je ze zonder jezelf pijn te doen

Brandnetels: Je wilt er liever niet in aanraking mee komen, want dan kan dat vervelende blaren en jeuk opleveren, maar je wil ze wel weg uit je tuin.

Hoe dat moet? Wij vertellen het je.

Twee soorten brandnetels

In Nederland kennen we twee soorten brandnetels: de kleine en de grote brandnetels. Het verschil? De kleine is eenjarig en de grote meerjarig. Best wel logisch als je erover nadenkt: hoe groter de brandnetel, hoe langer en steviger de wortels en hoe moeilijker het is om ze te verwijderen.

Hoe verwijder je ze het makkelijks?

Wij hebben een handig stappenplan voor je. Take notes!

 1. Trek goede handschoenen aan
  Het liefst (lange) rubberen handschoenen .Die bescherend je handen het best tegen de boosdoeners. Hier komt geen brandnetel meer doorheen.
 2. Begin te graven
  Met de hand raden we af.; gebruik veel liever een tuinklauw of een steekschop. That gets the job done. Let wel ten alle tijden op dat je voorzichtig bent, want (tuin)gereedschap kan gevaarlijk zijn.
 3. Trek de wortels uit de grond
  Wees wederom voorzichtig en zorg dat je de hele wortel te pakken krijgt. Als je dit niet doet, is de kans groot dat ze weer terug groeien. De wortels eruit trekken, kun je het beste in de lente doen - dan zijn ze namelijk nog niet volgroeid en zijn de wortels dus niet zo stevig. Hierdoor trek je ze er een stuk makkelijker uit de grond.
 4. Plant mooie bodembedekkende planten
  Om ervoor te zorgen dat het ontkruid écht niet terugkomt, kan je bodembedekkende planten aan je tuin toevoegen. Denk bijvoorbeeld aan kattenkruid en vrouwenmantel. Deze plantjes zien er mooi uit, waardoor ze een leuke toevoeging zijn aan je tuin. Je kan er ook voor kiezen om houtsnippers gebruiken als bodembedekker. Daar kan geen brandnetel tegenop.

Happy gardening!

Bron: RTL

Gigi MarthaGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden