Kamerplanten snoeien: de do's en dont's op een rij

Ook gek op kamerplanten? Dan heb je waarschijnlijk al een bescheiden collectie bij elkaar verzameld. Nu het weer warmer wordt, krijgen de meeste planten een flinke groeispurt en dan kan het zijn dat een kamerplant zijn balans kwijtraakt. Of er een beetje een gekke look op nahoudt. Tijd voor een snoeibeurt!

Door: vtwonen

Gereedschap

Wanneer je van plant bent om kamerplanten te snoeien, zorg er dan voor dat je goed gereedschap in huis hebt. Een scherpe snoeischaar is een must. Daarnaast is het heel belangrijk dat de schaar die je gebruikt schoon is. Een kamerplant kan ziek worden van bacteriën die op vuil snoeigereedschap zit.

Naast een snoeischaar, zijn een paar handschoenen ook handig. Sommige planten, zoals de ficus, kunnen gaan bloeden na het snoeien. Het sap dat vrijkomt kan de huid irriteren en dat wil je natuurlijk voorkomen.

In groei en bloei

In maart begint niet alleen buiten de boel te groeien, ook het groeiseizoen van kamerplanten breekt aan. Dit loopt meestal tot september en is de perfecte tijd om je planten te snoeien. In de winter gaan je groene vrienden namelijk in een soort winterslaap en in deze ruststand is het beter om ze met rust te laten.

De beste tijd om te snoeien is aan het begin of het eind van het groeiseizoen. Zeker als het om bloeiende kamerplanten gaat. Let tijdens het snoeien altijd op dat je geen takken of stengels wegknipt die ongeopende knoppen hebben.

In de juiste hoek

Nu je die scherpe snoeischaar in huis hebt, is de manier van knippen ook belangrijk. Doe dit zoveel mogelijk in een hoek van 45 graden. Dit is vaak ook het meest praktisch en het gezonde weefsel van de plant blijft behouden. Bovendien ontstaat er een glad oppervlak waardoor bacteriën zich minder snel kunnen nestelen.

Lees ook Vol in de zon: 5x planten voor op de vensterbank

Kamerplanten snoeien als een pro

Ben je bang dat je teveel wegsnoeit? Als je de stengels en takken tot zo’n een derde terugsnoeit, dan zit je meestal wel safe. Dat geldt ook voor stengels die gek gaan woekeren. Snoei daarnaast nooit meer dan 20% van de plant in een keer weg, want dit kan de verdere groei in de weg zitten.

Lelijke takken of bladeren in je kamerplant kun je net achter het verdorde weefsel wegsnoeien. Een groter deel aan verdorde bladeren en of takken kun je wegsnoeien tot de stam, maar houdt de stam altijd intact! Scheuten op kamerplanten met een stam kun je ook volledig wegknippen. Maar wel in een hoek van 45 graden zonder de stam te beschadigen.

Nazorg

Om je plant na het snoeien van wat extra liefde te voorzien en de groei daarna te bevorderen, kun je ‘m trakteren op wat plantenvoeding. En een fijne sproeibeurt met een plantenspuit is ook altijd fijn.

Dit artikel komt van vtwonen.nl. Meer tips over tuinieren, woonstylen, wooninspiratie etc? Ga naar vtwonen.nl.

Bron: vtwonen

Flair

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden