Kitchen cleaning Beeld Getty Images
Kitchen cleaningBeeld Getty Images

Je gelooft het niet: dít is het vieste onderdeel in je keuken (nee, het is niet de gootsteen)

We hopen dat je (regelmatig) een doekje over je aanrecht, door je wasbak en langs de handvatten van je keukenkastjes haalt. Dat zijn standaard onderdelen in de keuken om schoon te maken, toch? Maar dat zijn dus níet de smerigste plekken in de keuken.

De meest besmette oppervlakken in de keuken blijken na onderzoek niet de handgrepen of de kraan te zijn. Maar wat is wel het smerigst?

Smerige kruidenpotjes

Het zijn de de potjes peper, zout en Italiaanse kruiden die enorm veel bacteriën vasthouden als je ze niet vaak genoeg schoonmaakt. Uit onderzoek blijkt dat zich op kruidenpotjes de meeste bacteriën bevinden vergeleken andere onderdelen in de keuken. Zelfs meer dan een prullenbak deksel of snijplank!

Hoe vaak maak jij je kruidenpotjes schoon? Heb je dat überhaupt ooit gedaan? Kans is groot dat het antwoord niet positief is. Dus: soppen maar. Een sopje met warm water en zeep is al genoeg om de boel te steriliseren.

Je loopt daarnaast kans op een kruisbesmetting als je de potjes niet netjes schoonhoudt. De potjes kruiden gebruik je voor, tijdens en na het koken. Je raakt dan tussendoor rauw vlees of eieren aan en vervolgens weer een kruidenpotje.

Flink besparen op je boodschappen?

Bestel Duitse producten via Picnic

Houd het schoon

Geen paniek. Je zal nu niet ineens doodziek worden wanneer je de kruidenpotjes uit je keukenkastje trekt, maar je maakt al een goede start als je regelmatig, het liefst wekelijks, een doekje langs alles in je keuken haalt. En sla vooral de kruidenpotjes niet meer over!

Een handige tip: maak niet alleen na het koken schoon, maar ook tíjdens het koken. Op het moment dat je bezig bent met rauw vlees, vis of eieren is het verstandig om tussen het koken door de potjes af te nemen met een doekje of desinfecterende spray. Zo houd je in the meantime je handen en omgeving schoon!

Bron: Libelle

Renée KoopmanGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden