vaatwasser Beeld Getty Images
vaatwasserBeeld Getty Images

Ja, echt: zó vaak moet je de vaatwasser schoonmaken

Het gasfornuis, het aanrecht en de tegeltjes: het zijn de dingen die regelmatig een poetsbeurt krijgen in de keuken. Maar wist je dat je de vaatwasser ook zo nu en dan moet schoonmaken? En dan bedoelen we niet dat je een natte doek over de deur moet halen, maar 'm van binnen goed moet reinigen.

Vaak wordt gedacht dat de vaatwasser zich vanzelf reinigt en schoon spoelt, maar da's helaas niet waar. Om je vaat keer op keer zo schoon mogelijk te krijgen, zal je 'm zelf moeten schoonmaken. Daarmee voorkom je dat de filters van de afwasmachine verstopt raken door bijvoorbeeld etensresten en kalkaanslag.

Zo ga je te werk

Hoe vaak de vaatwasser een opfrisbeurt verdient? Eens per maand én het liefst met hoge temperaturen. Met hoge temperatuur, bedoelen ze rond de 70 °C. Zo verklappen experts van de Huishoudcoach én ook poetsdeskundige Babs van der Staak van de Consumentenbond.

Niet te vaak

Als je vaak op lage temperatuur wast, is de kans groter dat er vuil en vet achterblijft. Babs adviseert om dus echt alléén één keer per maand een programma op hoge temperatuur, rond 70 °C, te draaien. “Fabrikanten raden aan de machine te draaien zonder vaat en een vaatwasmiddel te gebruiken. Bij kalkafzetting, vettige aanslag of vieze geurtjes kun je een machinereiniger gebruiken”, zegt Babs er nog bij.

Zomer zonder gezoem

5 tips tegen fruitvliegjes

Hoe doe je het?

Haal eerst het filter eruit en maak deze schoon in een warm sopje of onder de warme kraan. Vervolgens plaats je deze terug en kun je de vaatwasser schoonmaken door een flinke scheut azijn op de bodem te gieten. Laat 'm daarna (zonder vaat erin) draaien op de heetste stand. Geen azijn in huis? Dan kun je ook een paar partjes citroen in het bestekbakje leggen voordat je de lege vaatwasser aanzet.

Bron: Redactie Flair, HLN

Carolien TsaoGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden