Kaarsen Beeld Getty Images
KaarsenBeeld Getty Images

Gezellig kaarsen branden in huis? Het is ongezonder dan je denkt

Tijdens deze donkere dagen steken veel van ons voor de gezelligheid en de warmte wat kaarsen aan, helemaal nu de gasprijzen door het dak gaan. Maar het branden van kaarsen schijnt best wel ongezond te zijn. Lees hier hoe het zit!

Verschillende factoren

"Het branden van kaarsen is niet per se ongezond", zegt Theo de Kok, hoogleraar en toxicoloog aan de Universiteit Maastricht. Hij vertelt dat een, twee of iets meer kaarsjes geen kwaad kan, maar het maakt wel uit hoe je de kaarsen brandt.

“Er komen verbrandingsproducten vrij tijdens het branden van kaarsen die best ongezond kunnen zijn”, voegt Ad Ragas toe, hoogleraar Humaan en Ecologische Risicobeoordeling aan de Radboud Universiteit.

Hoe ongezond kaarsjes branden is, hangt vooral af van het soort kaars dat je brandt, hoe je 'm brandt en hoe goed er wordt geventileerd in huis.

Dezelfde stoffen als bij roken

Wanneer je een kaars brandt, komen er verschillende (schadelijke) stoffen vrij. Dit komt omdat er vaak sprake is van onvolledige verbranding. Wanneer je bijvoorbeeld naar bed gaat, blaas je de kaarsen uit, terwijl ze nog niet opgebrand zijn. Dat kan gevaarlijk zijn.

De stoffen die vrijkomen bij het branden van kaarsen, zijn vergelijkbaar met stoffen die mensen inhaleren tijdens het roken van tabakswaren of tijdens het barbecueën. “Deze stoffen zijn kankerverwekkend en hopen zich op in de kamer”, aldus De Kok.

De Kok licht toe dat we ons hier gelukkig revolutionair op hebben aangepast en we kunnen ondertussen wel tegen een stootje. “Net als met alles spelen de dosis en de periode dat je bent blootgesteld een rol”, voegt hij toe.

Type kaars

Je hebt enorm veel verschillende soorten kaarsen tegenwoordig. Ook het type kaars speelt een rol bij de hoeveelheid schadelijke stoffen die vrijkomt. Er wordt bijvoorbeeld gedacht dat kaarsen op basis van paraffine voor meer vervuiling zorgen. Als je te veel kaarsen brandt en te lang, kunnen mensen die gevoelig hiervoor zijn een allergische reactie aan de luchtwegen krijgen.

Theo de Kok zegt dat het niet heel goed beoordeeld is, maar hij vindt het aannemelijk dat kaarsen die gemaakt zijn van aardolie meer chemische stoffen kunnen bevatten dan een kaars met een natuurlijke basis.

Maar denk niet dat een 'natuurlijke’ kaars helemaal veilig is. Als je een kaars uitblaast voordat hij is opgebrand, kunnen er alsnog slechte stoffen vrijkomen. Áls je kaarsen koopt, probeer dan alsnog voor een zo zuiver mogelijke kaars te gaan. Let dus op dat je kaarsen niet chemisch geparfumeerd zijn.

Ventilatie

Als je kaarsen brandt, zorg er dan voor dat je de ruimte goed ventileert. Op die manier kunnen schadelijke stoffen een weg naar buiten vinden. Zet kaarsen liever ook niet op een plek met veel tocht en let erop dat de lont niet te lang is.

Het goed doven van een kaars is ook erg belangrijk! Doof je kaarsen met twee natte vingers in plaats van blazend. Daardoor kunnen er namelijk veel roetdeeltjes door je kamer vliegen. Vind je het eng om het vlammetje te doven met je vingers? Blaas dan eerst en druk daarna nog met vochtige vingers op het lontje.

Zo kun je toch nog, een beetje verantwoord, genieten van gezellige kaarsjes!

Bron NU.nl

Renée KoopmanGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden