A healthy breakfast ready to enjoy with a cup of freshly brewed tea. Bananas, bee pollen and walnuts top a big bowl of overnight oats, smothered in maple syrup for a wholesome homemade breakfast in the sunshine. Beeld Getty Images
A healthy breakfast ready to enjoy with a cup of freshly brewed tea. Bananas, bee pollen and walnuts top a big bowl of overnight oats, smothered in maple syrup for a wholesome homemade breakfast in the sunshine.Beeld Getty Images

Getverdemme: havermout bewaar je waarschijnlijk altijd al verkeerd en dat kan onsmakelijke gevolgen hebben

Grote kans dat je je havermout na het openen gewoon in de originele verpakking laat zitten. Het is toch eindeloos lang houdbaar en wordt er toch ook in verkocht? Helaas is dit een misvatting. Ook havervlokken kunnen over de datum gaan, zéker als je ze niet goed bewaart, zoals... in het pak waarin je ze koopt, dus.

Koel, donker en droog

Havervlokken zijn een jaar houdbaar. Mits goed bewaart, blijven ze langer houdbaar. Het is belangrijk dat je het spul altijd op een koele, donkere en droge plaats bewaart. Je kunt de vlokken gewoon in de keuken opslaan, maar in bijvoorbeeld een kelder is nog veel beter.

Voedselmotten

Een grote fout die door veel mensen gemaakt wordt: havermout openen en in de originele verpakking in de kast terugzetten. De kans is dan aanwezig dat je over een tijdje, schrik niet, met 'voedselmotten' opgescheept zit. Het wordt hen zo immers bijzonder makkelijk gemaakt om in de verpakking terecht te komen. En als ze daar eenmaal in zitten, leggen ze daar hun (#kots) eitjes.

Eitjes

Het schrikbarende is dat je dit vaak niet eens doorhebt, omdat de havervlokken dezelfde kleur hebben als de eitjes. Dit onsmakelijke geintje kan leiden tot een heuse voedselmottenplaag in huis, en dat wil je niet. Ze zitten dan óveral en je kunt álles uit je voorraadkast wegkieperen.

De way to go

Om dit drama te voorkomen, is het verstandig de havermoutvlokken na openen in een luchtdichte pot of bak op te bergen. Zo blijft het beschermd tegen vocht, lucht én die smerige kleine beestjes die je níet in je keuken wil hebben. Op deze manier blijft je havermout ook het lekkerst en kun je het langer bewaren.

Lees ook Zo gepiept! Vijf manieren om je airfryer gemakkelijk en snel schoon te maken

Houdbaarheid checken

Maar hoe weet je of je havermout nog goed is? Dit kun je prima checken. Havermout heeft een zoete, nootachtige geur en een wit met lichtbruine kleur. Ruik of zie je iets anders? In de vuilnisbak ermee. Daarnaast is het goed om te kijken of je niks ziet bewegen (#ughl). Een vlokje proeven om te kijken of je havermout niet te droog is geworden, kan ook gen kwaad. Nou eh... eetsmakelijk...?

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Libelle | Beeld: Getty

Danielle Van HoekGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden