Kerstboom Beeld Getty Images
KerstboomBeeld Getty Images

Een kunstboom of een echte kerstboom: dít is de duurzaamste optie

Het is bijna december dus tijd om de kerstboom op te zetten! Elk jaar sta je weer voor de keuze: ga je voor een echte kerstboom of toch voor een nepperd? Déze optie is het duurzaamst.

Welke kerstboom is het beste om te kopen als je duurzaam wil zijn?

Een echte kerstboom of een nepperd?

Eigenlijk is hier geen kant-en-klaar antwoord op. Volgens Milieu Centraal is het vooral belangrijk dat je zo lang mogelijk met je boom doet. Zo verlaag je de negatieve impact op het milieu.

Zo kun je een echte kerstboom kopen en die na kerstmis in de tuin planten. Duurzaam en je hebt gelijk een boom voor volgend jaar als je 'm goed verzorgt.

Een nep kerstboom is ook een goede optie, maar dan moet ie wel jarenlang meegaan. Als je een nepboom langer dan 20 jaar gebruikt, dan is de CO2 schade minder dan bij een echte boom. Gooi je een nepperd eerder al in de prullenbak, dan is het geen duurzame optie.

Milieubewuste kerst

Wil je milieubewuster zijn met kerst? Dit zijn een aantal tips van Milieu Centraal.

  • In plaats van een kerstboom te kopen, kun je ook een echte kerstboom huren of adopteren bij jou in de buurt. Je geeft de boom dan weer terug na kerstmis.
  • Als je een boom wil kopen, koop dan een boom dichtbij huis.
  • Je kunt het beste gaan voor een kerstboom mét een grote kluit. Geef de kerstboom ook genoeg water, zo gaat ie lekker lang mee
  • Wil je voor een nepboom gaan, kies dan eentje van goeie kwaliteit. Je wilt er natuurlijk zo lang mogelijk van genieten! Of zoek op Marktplaats naar een tweedehands boom.
  • Een kerstboom verbranden is heel slecht voor het milieu. Breng ze daarom naar speciale inbrengplekken van de gemeente.

Bron Milieu Centraal

Merel DuitGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden