Happy family of three generations on sofa in cottage Beeld Getty Images
Happy family of three generations on sofa in cottageBeeld Getty Images

Do's en don'ts tijdens een kraambezoek

Ga jij binnenkort op babybezoek bij je broer, beste vriendin, nicht, collega of wie dan ook? Dan is het belangrijk dat je je houdt aan de 'etiquette' van een kraambezoek. Wat moet je wel of juist niet doen? Hieronder lees je alle do's en don't voor tijdens babyvisite.

Do: Prik een datum

Als je op kraambezoek wil komen, dan is het een must om een datum te prikken. Het wordt niet gewaardeerd als iemand spontaan over de vloer komt als er net een baby is geboren. Een datum kun je het best afspreken via een appje, zodat je niemand per ongeluk wakker maakt. Verder is het belangrijk dat je op de afgesproken tijd komt en dat je geen onaangekondigd bezoek meebrengt.

Do: Neem een cadeautje voor de ouders mee

Als je op kraambezoek komt, dan kun je natuurlijk niet met lege handen aankomen. Denk vooraf goed na over wat je koopt. Als je ervoor kiest om kleertjes te kopen, dan is het verstandig om te kiezen voor een iets grotere maat. Kersverse ouders worden namelijk al overladen met de kleinste pasvorm.

Verder hebben ze vaak al genoeg rompertjes en knuffeltjes. Denk daarom aan een leuk kinderspeeltje of slofjes. Ook is het een goed idee om wat voor de ouders mee te nemen. Eten is een aanrader. Ze hebben namelijk weinig tijd om te koken of de deur uit te gaan voor boodschappen sinds de kleine er is.

Don't: Vraag niet te veel naar details

Hoe graag je ook wilt weten hoe je beste vriendin de bevalling heeft ervaren, kun je gevoelige vragen beter thuislaten. Vragen zoals:"En? ben je uitgescheurd of ingeknipt?", zit ze misschien niet op te wachten. Of ze heeft geen zin om dit te vertellen in het bijzijn van anderen. Je kunt natuurlijk wel vragen hoe het met haar gaat. Dan kan ze zelf bepalen wat ze wel of niet vertelt.

Do: Was je handen

Allereerst is het een no go om langs te gaan als je je ziekjes voelt. Een baby is ontzettend vatbaar voor ziektes en je wil natuurlijk niet op je geweten hebben dat het kindje ziek wordt door jou. Verder is hygiëne erg belangrijk. Was altijd je handen bij binnenkomst en tussendoor als je bijvoorbeeld naar het toilet gaat. Ook is een koortslip levensgevaarlijk voor kleintjes jonger dan vier maanden. Komt dus niet in de buurt van een baby als je daar last van hebt.

Don't: Vraag niet of je het kind mag vasthouden

Dit is misschien wel de grootste ergernis bij ouders met een pasgeboren kindje. Sommigen vinden het prima om het bezoek de baby te laten vasthouden, terwijl anderen dat liever niet hebben. Vraag dus nooit uit jezelf of je de baby mag vasthouden. Ouders zullen dit zelf voorstellen, als ze hier open voor staan.

Don't: Geef geen advies

Als er één ding irritant is tijdens een babybezoek, is dat anderen die het beter weten. Ook al heb je de beste intenties, maar laat je advies lekker thuis. Want moeder en vader hebben de afgelopen negen maanden genoeg boeken en artikelen over baby's verslonden en de nodige informatie gezocht. Dus houd je mondje dicht, tenzij ze je om advies vragen, dan kun je natuurlijk wel jouw ervaringen en tips delen.

Lees ook 13 geschikte vakantiebestemmingen met baby

Don't: Blijf niet te lang plakken

Blijf niet langer dan een uur plakken. Dit voel misschien onwennig, maar je bent niet de enige die op bezoek komt en de nieuwe ouders zijn waarschijnlijk doodmoe. Er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen: sommigen vinden het fijn dat je langer blijft. Dan is het natuurlijk prima om langer dan een uur te blijven.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

Bron: Ze.nl | Beeld: Getty Images

FlairGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden