De tafel dekken als een pro? Gebruik dit stappenplan Beeld Getty Images
De tafel dekken als een pro? Gebruik dit stappenplanBeeld Getty Images

De tafel dekken als een pro? Gebruik dit stappenplan

Ken jij de etiquette van tafel dekken, oftewel de juiste plek en volgorde van bestek en glazen? Of je nu gaat voor een feesttafel of een casual diner, een mooi gedekte eettafel kan natuurlijk iedere dag. Haal je sjieke servies en het zilveren bestek uit de kast en maak er een intiem, maar superfeestelijk diner van.

Door: vtwonen

Eerst het tafelkleed

Je begint het tafel dekken uiteraard met het tafellaken. Wil je het helemaal goed doen, dan leg je eerst een onderlaken of een molton neer. Dit zorgt ervoor dat het laken goed blijft liggen en dempt het geluid van bestek. Over het onderlaken leg je een mooi katoenen of linnen tafelkleed en deze laat je aan alle kanten 15 centimeter over de tafelrand hangen. Voor elke gast kun je ongeveer 50 centimeter bewegingsruimte rekenen.\

Verschillende borden

De borden zet je recht voor de stoel neer, op een vingerbreedte of 2 centimeter van de tafelrand. Je begint met het onderbord. Dit staat er puur voor de sier: als een leeg bord wordt weggenomen, dan heb je nooit een lege tafel.

Op het onderbord leg je een servet en daarna stapel je de borden van groot naar klein. Het kleinste bord is voor het voorgerecht. Je kunt het bord voor het hoofdgerecht ook eventueel verwarmen en later serveren. Links van de borden zet je een klein broodbordje neer. Het botermesje leg je rechts op dit bordje met de onderkant evenwijdig aan de rest van het bestek.

Lees ook 8 hacks tegen een stinkende vuilnisbak

Volgorde van bestek

Bestek gebruik je altijd van buiten naar binnen. De onderkant van al het bestek moet op één lijn liggen met het onderbord. De snijrand van het mes wijst naar het bord en lepels en vorken liggen met de bolle kant op tafel. Het bestek voor het nagerecht ligt horizontaal boven het bord. Het heft van het lepeltje ligt rechts, het heft van het vorkje ligt links.

Volgorde van de glazen

De glazen staan rechts van de borden. Je begint rechtsboven het bord en werkt in een schuine lijn naar beneden. Bovenaan het waterglas, dan het rode wijnglas en tenslotte het glas voor de witte wijn. Een handige vuistregel is om het rode wijnglas recht boven het grootste mes te zetten en het kleine wijnglas boven het kleine mes.

Dit artikel komt van vtwonen.nl. Meer tips over tuinieren, woonstylen, wooninspiratie etc.? Ga naar vtwonen.nl.

Bron: vtwonen | Beeld: Getty Images

FlairGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden