Tuin Beeld GettyImages
TuinBeeld GettyImages

Can you feel the sun? Geef je tuin in 8 snelle stappen een make-over

Is je tuin één grote wildernis, glijd je uit over de tegels en is er geen kleur in je borders meer te bekennen? Met deze tips creëer je in no time een everlasting bloemenzee. Paar dagen moeite, nog jaren plezier!

Zo oogt je tuin as good as new.

Stap 1: plan(t) de campagne

Breng in kaart wat wel en niet door kan naar je nieuwe tuin. Net als bij de verbouwing van een huis is dit een fase waar je even doorheen moet voordat je echt aan de slag gaat. Ben je tevreden over de huidige indeling? Liggen de paden en terrassen op logische plekken en kun je vanaf je terras of vanuit de woonkamer ook van de bloemborders genieten?

Uitgaan van een bestaande indeling scheelt veel geld, want het aanpassen van de bestrating is een aanslag op je portemonnee. Een andere optie is om alleen wat tegels weg te halen voor een (kleine) bloemenborder. Ook op het terras zelf kun je nog heel wat planten kwijt door ze in potten en bakken te zetten.

Stap 2: gazon vernieuwen

Geef je gazon een simpele, snelle oppepper door het te verticuteren. Oftewel: de mossen en de dode grassen (de beruchte ‘viltlaag’) verwijderen. Hier heb je een verticuteermachine voor nodig die je voor een dagdeel bij het tuincentrum kunt huren. Een uurtje werk en je hebt al een heel ander gazon. Niet schrikken, want het zit daarna vol kale plekken. Die kun je nu, in het voorjaar, inzaaien met graszaad.

Et voilà, binnen een paar weken heb je weer een mooie mat. Daarna is het een kwestie van goed onderhoud, anders verdringt het mos opnieuw de grasplanten. Strooi op tijd mest in het groeiseizoen (maart en juni) en test met een pH-meter de zuurgraad van de bodem.

Als de grond te zuur blijkt (tussen de zes en zeven pH is normaal), is het aan te raden kalk te strooien.

Stap 3: fris de tegels in je tuin op

Tuintegels met groene aanslag worden als nieuw door ze schoon te schrobben met een ouderwets middel als groene zeep. Laat de hogedrukreiniger, chemische middelen en azijn voor wat ze zijn, want die zorgen ervoor dat de tegels poreuzer worden – waardoor algen en mos zich er juist aan gaan hechten.

En chemische goedjes kunnen gevaarlijk zijn voor katten, die hun poten likken nadat ze eroverheen hebben gelopen. Poreuze betontegels kun je behandelen met een impregneermiddel of coating om nieuwe aanslag te weren.

Stap 4: onkruid wieden

Je kent ze wel, de ouderwetse voortuinen met veel zand en weinig plant, waarin de eigenaar wekelijks een rondje maakt om al het opkomende groene grut weg te schoffelen. Eh, tuinieren anno 2020 doe je echt zonder schoffel. Want als je gaat schoffelen om nieuwe onkruidplantjes te tackelen, haal je steeds een voorraad bloemzaad naar boven – waar licht en lucht de trigger vormen voor nog meer nieuwe plantjes.

Beter is het om met je knieën op een knielkussen te gaan zitten en het onkruid er met de hand uit te trekken. Lekker lui op je billen gaan zitten en zo de border af ‘schuiven’ is ook een optie, niemand die je ziet tussen de planten. Mooi meegenomen is dat je door dit selectief wieden de nakomelingen van mooie planten een eerlijke kans geeft om te groeien. Natuurlijk is dit geen klus die je wekelijks wilt doen, sla dus stap 6 niet over.

Stap 5: vaste bloeiers kiezen

Zo’n bloemenborder die van maart tot oktober in bloei staat, vlagen van parfum door je tuin verspreidt en waar vlinders en bijen niet weg te slaan zijn. Het is geen droom, jij kunt het ook. Begin nu met het aanplanten van zo’n langdurig mooie bloemenborder.

Kies als basis vaste, langbloeiende planten die jaar na jaar bloeien, onze winters goed doorstaan én waar je vrijwel niets aan hoeft te doen.

Als je soorten kiest die zeker vier maanden bloeien, heb je van mei tot november een bloemenzee in je tuin. Laat je goed informeren bij het tuincentrum. Natuurlijk zijn oosterse papavers prachtig, maar de bloemen blijven hooguit drie weken aan de plant.

Natuurlijk precies als jij op vakantie bent… Wil je aan het bloeiende basispalet nog een beetje pit toevoegen, voeg dan wat eenjarigen toe (zie stap 6).

Stap 6: eenjarigen toevoegen

Kan je vaste plantenborder wel een beetje sjeu gebruiken? Vraag dan bij het tuincentrum naar een- en tweejarige planten zoals verbena, zinnia en cosmea. Het grote voordeel is dat ze veel uitbundiger bloeien dan vaste planten – en daar niet mee ophouden tot de eerste vorst.

Dat je ze kunt blijven plukken voor in de vaas, is mooi meegenomen. Meng ze zo veel je wilt door je vaste-plantenborder, maar besef wel dat ze met de vorst te gronde gaan. Heb je al groene vingers?

Carolien TsaoGettyImages

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden