Binnenkijker: ‘We hebben een passie voor oude meubels' Beeld
Binnenkijker: ‘We hebben een passie voor oude meubels'

Binnenkijker: ‘We hebben een passie voor oude meubels'

Je moet het maar durven: verschillende primaire kleuren met elkaar combineren. Sandra draait er haar hand niet voor om. Ze laat zich inspireren door de natuur en zet zo blauw, geel, oranje en vooral groen moeiteloos naast elkaar. Lees mee en bekijk de binnenkijker van deze week.

Binnenkijker bij...

Wie: Sandra Keja Planken (kunstenaar en interieur-ontwerper Studio Noun), Job Keja, Siep (18) en Mellis (15)

Wat: souterrain en eerste verdieping van een grachtenpand

Waar: Amsterdam

Grootte: 168 m² (plus een tuin van 120 m²

Job woonde al met zijn kinderen in het Amsterdamse pand, toen Sandra zich vier jaar geleden bij hen aansloot. Sandra: “Een verbouwing was niet nodig, maar we wilden wel iets aan het huis doen, om het van ons samen te maken.” Het interieur werd daarom stevig aangepakt. “Ik hou van kleur en we gingen op zoek naar een kleur die we allemaal mooi vonden. Dat bleek groen.” En dus werd er getest, getest en nog eens getest, om uiteindelijk te kiezen voor een gedurfde, maar natuurlijke kleur groen. “Deze kleur vormt nu de basis. Ook testten we andere kleuren, net zolang tot we een kleurenpalet hadden samengesteld waar iedereen blij van werd: aards groen, zonnegeel en verbrand oranje. Neutrale kleuren worden vaak gebruikt voor een serene sfeer, maar soms bieden juist gedurfdere kleuren uit de natuur veel gemoedsrust. Kijk maar naar boomtoppen tegen de blauwe lucht.”

De tekst gaat verder onder de foto.

null Beeld

Behalve kleur werden aan het huis designklassiekers toegevoegd, eigen tapijten en wandkleden van Sandra en unieke stukken van kleine ontwerpers. “We hebben een passie voor oude meubels: van stoelen uit de jaren vijftig tot stukken van mijn schoonvader. De kunst is om verrassende combinaties te bedenken, waardoor er wel eenheid ontstaat.”

De tekst gaat verder onder de foto.

null Beeld

Duurzaam graag

Duurzaamheid staat bij het gezin voorop. Veel van Sandra’s eigen stukken zijn van gerecyclede of groenblijvende materialen gemaakt, zoals verlichting met vintage matglas of tapijten van eucalyptusgaren. “Het is een manier van leven geworden. Het hergebruiken van stukken voelt goed. Nadat ik voor Greenpeace en het Rode Kruis had gewerkt en het onderwerp duurzaamheid van alle kanten moest bekijken, wist ik dat ik er niet langer omheen kon. Nu neem ik het mee in elke beslissing.”

De tekst gaat verder onder de foto.

null Beeld

Lees ook Binnenkijker: ‘Het interieur mocht niet too pretty to touch worden’

Ronde hoeken

Rechte hoeken kom je in het huis weinig tegen. “Op dit moment zijn ronde vormen erg on trend, maar ik heb ze altijd mooi gevonden. Vloeiende lijnen creëren een minder stijve en daardoor uitnodigende look. In de stoelen, tafels, bank, spiegels en verlichting; ik breng ze op allerlei manieren terug in het interieur. Een huis voelt gezelliger en speelser aan met een combinatie van grafische en ronde vormen en zachte rondingen in plaats van rechte lijnen. Zo staat in de gang de klassieke Ekstrem-stoel van Terje Ekstrøm, een van mijn favoriete items. Hij heeft al vier verhuizingen overleefd, hier mag hij voorlopig ook blijven staan.”

null Beeld

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbrief.

fotografie Muk van Mil voor Coco Features

Flair

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden