Binnenkijken bij Jeanne op een woonboot: 'Ik kan ’s ochtends vroeg zwemmen' Beeld
Binnenkijken bij Jeanne op een woonboot: 'Ik kan ’s ochtends vroeg zwemmen'

Binnenkijken bij Jeanne op een woonboot: 'Ik kan ’s ochtends vroeg zwemmen'

Een vaste basis in Nederland, dat is wat globetrotter Jeanne (27) na jaren reizen nodig had. Ze belandde op een woonboot in Amsterdam en vulde die met de kleuren en het textiel uit verre oorden.

Verre reizen

Op haar negentiende vertrok Jeanne naar New York, in de hoop zich te kunnen onderdompelen in de modewereld, maar al snel besefte ze dat dat een wereld was die niet bij haar paste. Van daaruit verhuisde ze naar Berlijn, studeerde filosofie en politiek, en ontdekte haar affiniteit met inheemse vrouwelijke ambachtslieden van over de hele wereld, die hun cultuur uitdrukken door hun werk.

Ze richtte Zazi Vintage op als een platform voor die vrouwen en hun producten om hen internationale bekendheid te geven. Dat bracht Jeanne naar alle uithoeken van de wereld en gaf haar de kans om buitengewone vrouwen te ontmoeten. "Ik blijf me verbazen over deze vrouwen, die deze prachtige stoffen en producten op een duurzame manier creëren en de verhalen van hun cultuur verwerken in de kleuren, patronen en draden. Hun werk is belangrijk voor hun gemeenschappen."

null Beeld

Vaste basis

Vorig jaar kreeg Jeanne de wens om een thuisbasis te hebben. "Ik ben opgegroeid met de verhalen van mijn grootvader over Amsterdam en de grachten. Daardoor ontstond de droom om aan het water te wonen. Toen ik hoorde dat deze woonboot te huur was, wist ik dat dit mijn volgende stap zou zijn."

Er zijn talloze voordelen aan het leven op een woonboot. De slaapkamer kijkt uit op de gracht en waar ze woont, is het water schoon. Ze kan dus vanuit haar slaapkamerdeur het water in duiken. "Het is alsof ik permanent op vakantie ben. Ik kan ’s ochtends vroeg zwemmen, regendruppels op het water horen spatten en op het dek zitten en de zwanenfamilie die mijn buren zijn, observeren." Jeanne heeft zelfs een kleine tuin naast de boot, waar ze feestjes houdt voor vrienden en familie.

null Beeld

Lees ook Binnenkijker: ‘Als een plant niet dood of ziek is, laat hem dan staan’

Knallen met kleur

De woonboot had een wat saai interieur toen Jeanne hem voor het eerst bekeek. "Er was een facelift nodig om er een huis van te maken dat bij mij paste. Met de juiste kleuren zou de ruimte perfect zijn voor mijn interieurstijl, die is gebaseerd op de weelderige materialen, stoffen en spullen die ik in de loop der jaren heb verzameld."

Jeanne gelooft dat in kleine ruimtes warme kleuren het best werken, daarom kreeg de woonkamer onder meer roze en robijnrode muren en kregen de meubels frambooskleurige fluwelen bekleding. "Bij mij thuis is er geen tekort aan rijke, sterke kleuren. Ik zeg tegen iedereen dat ze er gewoon voor moeten gaan. Durf!"

null Beeld

Deze binnenkijker staat in Flair. Lees en bekijk de rest in Flair 16-2022.

Tekst: Geraldine Nesbitt | Fotografie: Muk van Lil

Flair

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden