Kerstboom beestjes Beeld Getty Images
Kerstboom beestjesBeeld Getty Images

Beestenboel: hoeveel insecten krioelen er in jouw kerstboom?

Sinterklaas is het land pas nét uit en de kerstboom staat in de meeste huiskamers al in volle glorie te schitteren. Maar, naast de cadeautjes die je onder de kerstboom verstopt, verstoppen ook een hoop beestjes zich tijdens de feestdagen in jouw versierde boom.

En dan hebben we het niet over een spinnetje of drie. Jakkes!

Beestenboel in de boom

100 of misschien 1.000 insecten die je per toeval mee naar je huiskamer sleept wanneer je de boom opzet?

Nee, het zijn er écht een stuk meer: er kunnen wel 25.000 beestjes in je kerstboom zitten. Spinnen, luizen, mijten, motten en andere kriebelbeesten, die je liever buiten ziet dan binnen, houden graag een winterslaap in de boom. En je neemt ze dus gezellig mee naar huis als je een kerstboom koopt.

Hoe krijg je ze de boom uit?

Voordat je de kersverse kerstboom in de tuin in brand steekt en besluit te verhuizen: je bent sneller van deze ongewenste huisgasten af dan je denkt. De meeste insecten houden het in een goed verwarmd huis namelijk maar één dag uit.

“Zowel de kerstboom als het huis zijn heel droog,” vertelt hoofddocent entomologie Bjarte Jordal van de Noorse Universiteit van Bergen aan RTL Nieuws. “En de meeste insecten leven niet van de boom, maar alleen erop. Omdat ze zich niet kunnen voeden met het beperkte plantenleven dat in de meeste huishoudens kan worden gevonden, zullen de beestjes snel uitdrogen en sterven.”

Bron RTL Nieuws

Lisa CostersGetty Images

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden