5x zo maak je jouw tuin of balkon winterklaar Beeld Getty Images/Image Source
5x zo maak je jouw tuin of balkon winterklaarBeeld Getty Images/Image Source

5x zo maak je jouw tuin of balkon winterklaar

Over een maand begint officieel de winter alweer. Vrouwen met groene vingers opgelet dus: maak je tuin of balkon op tijd winterklaar. Flair geeft een paar tips. Ook handig voor de vrouwen onder ons met minder flora-talent, want het hoeft helemaal niet zo moeilijk te zijn.

Waarom winterklaar maken?

Je tuin of balkon winterklaar maken, zorgt ervoor dat al jouw planten en ander groen de wintermaanden overleven. Het zou zonde zijn als je flora dood gaat door de kou. Én zo heb je ook minder werk in het voorjaar als alles weer gaat bloeien. Je buitenplekje winterklaar maken is geen must, maar zeker wel aan te raden.

5x zo doe je het

  1. Snoei de planten die uitgebloeid zijn en knip de struiken strak. Het gras kun je een laatste keer maaien tot het ongeveer vier centimeter hoog is.
  2. Hark alle bladeren van het gazon. Zo blijft het gras lekker groen. Ook moet je bladeren weghalen van de grond. Gevallen bladeren kunnen namelijk zorgen voor vlekken op de tegels als ze te lang liggen.
  3. Heb je een buitenkraan en een tuinslang? Draai de kraan dan dicht gedurende de winter en berg de lege slang op.
  4. Voorkom vorstschade door bakken, gieters en potten te legen.
  5. Bescherm gevoelige planten tegen de vorst. Doe ze een ‘jasje’ aan van jute met stro er tussen of verplaats ze.
  6. Extra tip: plant voorjaarsbollen! Zo staat jouw tuin lekker in bloei wanneer het voorjaar aanbreekt.

Cathri (40) heeft sinds drie jaar een eigen moestuin

‘Het liefst ben ik er elke dag‘

Levendige tuin

Hmm, je tuin of balkon kan er wat saai uitzien na al deze ‘ingrepen’. Je kunt vogelhuisjes plaatsen met wat vetbollen en vogelvoer. Dat is fijn voor de vogels en het maakt je buitenplekje een stuk levendiger. Ook hoeft niet ál het groen te verdwijnen. Kijk eens naar wintergroene planten zoals de skimmia en de buxus.

Bron Schoffelstudent & Hoveniers

Fleur HartmanGetty Images/Image Source

Op alle verhalen van Flair rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@flair.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden